"Palautus loukkaa oikeutta hakea turvapaikkaa" - "satojatuhansia tulee heti yli, kun vedet lämpiävät"

EU:n ja Turkin pakolaissopimus toi esiin kansanedustajien erilaiset painotukset.

  • LKS 20160309 DIM010; People queue for food at a makeshift camp at the Greek-Macedonian border near the Greek village of Idomeni, where thousands of refugees and migrants are trapped by the Balkan border blockade, on March 9, 2016. The Balkan trail from Greece to northern Europe used by floods of migrants was blocked after a string of nations slammed shut their borders, hiking pressure on the EU and Turkey to nail down a "game-changing" grand bargain. / AFP / DIMITAR DILKOFF - LEHTIKUVA / AFP

    Pakolaisten ja siirtolaisten ruokajonossa Kreikan ja Makedonian rajan leirillä on jumissa tuhansia ihmisiä.

    ()

Eduskunnan kyselytunnilla vihreiden Johanna Karimäki totesi YK:n pakolaisjärjestön ja Amnestyn arvostelleen EU-Turkki -sopimusta.

– Jos rajat laitetaan kiinni ja tehdään joukkopalautuksia, loukkaa se ihmisten oikeutta hakea turvapaikkaa, Johanna Karimäki viittasi arvosteluun.

– Miten käy teltoissa hytiseville lapsille, naisille ja vanhuksille Makedonian ja Kreikan rajalla?

Karimäki kysyi, miten Suomi aikoo varmistaa, että hädänalaiset pääsevät turvaan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kysymys on erittäin tärkeä ja hyvä.

– Tämä on juuri tämän sopimuksen tarkoitus, eli lopetetaan tämä salakuljettajien kyseenalainen liiketoimintamalli, jolla ihmisiä vaarallista reittiä, merta pitkin kuskataan Kreikkaan. Nyt on tarkoituksena se, että tämmöinen epäjärjestyksessä tapahtuva liiketoimintamalli saa loppunsa ja nimenomaan täältä leireiltä sitten järjestäytyneesti otetaan YK:n pakolaisjärjestön johdolla naisia, lapsia ja perheitä sijoitettavaksi Eurooppaan.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan "ihmissalakuljettajilta on vietävä bisnes pois".

Sdp:n Erkki Tuomiojan mukaan sopimuksessa on suuria kysymysmerkkejä.

– Yksi on se, että vaikka tavoitteena on ihmissalakuljetuksen ja vaarallisten kuljetusten lopettaminen, tämä mekanismi, jossa jokaista Kreikkaan tulevaa syyrialaispakolaista kohtaan palautetaan yksi, jotta sitten yksi pakolainen leireiltä otetaan EU:hun, voi tavallaan luoda tällaisen vähän kummallisen insentiivin, yllykkeen, antaa näiden ihmisten tulla, jotta saataisiin sitten sama määrä poistettua Turkista, Tuomioja sanoi.

Kokoomuksen Pertti Salolaisen mukaan "on hyvin suuri pelko siitä, että sinne taustalle voi tulla jobbareita, jotka sitten keräävät tätä rahaa".

– Siellä on satojatuhansia potentiaalisia pakolaisia, jotka tulevat heti yli, kun vedet lämpiävät, Salolainen kuvaili Pohjois-Afrikkaa.

Pääministeri totesi, että rahan menemisestä suoraan pakolaisille on keskusteltu Turkin kanssa moneen kertaan ja yhteinen mekanismi valvoo" joka ikistä projektia ja hanketta".

Rkp:n Eva Biaudetin mukaan "kaikki kansainväliset järjestöt, asiantuntijajärjestöt, jotka ovat tehneet töitä siirtolaisten, pakolaisten ja ihmiskaupan kanssa vuosikausia sanovat, että tämä ei ole onnistunut keino, että nämä eivät ole sellaisia keinoja, joilla voidaan rajoittaa ihmissalakuljetusta tai ihmiskauppaa".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.