Verkkouutiset

Turvapaikanhakijoille suunnitteilla useita uusia vastaanottokeskuksia

Uusia vastaanottokeskuksia on suunnitteilla ainakin Kontiolahdelle, Kouvolaan ja Saloon, kertoo Maahanmuuttovirasto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Virasto tekee tällä viikolla sisäministeriölle esityksen Kontiolahden Paiholassa avattavasta 150–200 turvapaikanhakijan vastaanottokeskuksesta.

iloissa on toiminut aiemmin myös Kontiolahden kunnan omistama vastaanottokeskus. Nyt toimintaa alkaa vetää Punaisen Ristin (SPR) Savo-Karjalan piiri. Toiminta alkaa viimeistään lokakuun alussa. Kun alueella toimiva sairaala lopettaa toimintansa lähiaikoina, vastaanottopaikkojen määrää lisättäneen myös näihin tiloihin.

Uutta vastaanottokeskusta suunnitellaan myös Kouvolaan. Siihen on tarkoitus sijoittaa kaikki noin 250 Kouvolaan tulevaa turvapaikanhakijaa, jotka muutoin asuisivat vuokra-asunnoissa ympäri kaupunkia. Kouvolan kaupunginhallitus ottaa asiaan kantaa ensi viikolla. Toimintaa alkaisi vetää SPR:n Kaakkois-Suomen piiri.

Lappajärven kuntakeskuksessa sijaitsevaan vanhaan kouluun ja sen läheisyydessä sijaitsevaan kahteen kerrostaloon on suunnitteilla 150–200 turvapaikanhakijan vastaanottokeskus. Kunnanhallitus on tehnyt päätöksen asian selvittämisestä, mutta lopullista kantaansa kunta ei ole vielä ilmoittanut.

Jos tilat osoittautuvat vastaanottotoimintaan sopiviksi ja kunta suhtautuu asiaan myönteisesti, Maahanmuuttovirasto tekee keskuksen perustamisesta esityksen sisäministeriölle. Toiminta käynnistyisi syksyn aikana ja sitä tulisi vetämään SPR.

Salossa neuvotellaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa vastaanottokeskuksen avaamisesta Halikon sairaalaan. Salon kaupunki ottaa kantaa asiaan lähiaikoina. Tänäkin keskus olisi SPR:n vastuulla.

Pääkaupunkiseudun tilanteesta neuvotellaan torstaina

Helsingin kaupungin ylläpitämä vastaanottokeskus avaa vanhaan Koskelan sairaalaan tilapäisen, näillä näkymin syyskuun loppuun asti toimivan hätämajoitusyksikön. Tiloihin mahtuu 240 turvapaikanhakijaa. Ensimmäiset asiakkaat majoitetaan Koskelaan tällä viikolla.

Maahanmuuttovirasto neuvottelee Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien kanssa vastaanottotoiminnan laajentamismahdollisuuksista torstai-iltana.

Forssan kaupunginhallitus äänesti maanantaina tyhjillään olevaan Rantasipi-hotelliin suunniteltua hätämajoitusyksikköä vastaan. Forssaan suunniteltiin majoitettavan 250 turvapaikanhakijaa tilapäisesti vuoden loppuun asti. Maahanmuuttovirasto ja SPR hakevat nyt muita vaihtoehtoja hätämajoitukselle pääkaupunkiseudulta ja lähialueelta.

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut kesän aikana merkittävästi koko Euroopassa. Suomesta turvapaikkaa oli hakenut viime viikon loppuun mennessä jo lähes 6 000 henkilöä, kun koko vuoden 2014 hakijamäärä oli 3 651. Hakijamäärä voi nousta tänä vuonna jopa 15 000:een.

Suomessa toimii tällä hetkellä 25 vastaanottokeskusta, joista 11 on SPR:n ylläpitämiä. Kaikki vastaanottokeskukset ovat nyt ääriään myöten täynnä ja turvapaikanhakijoita majoitetaan kaikkialla ylipaikoilla.

Maahanmuuttoviraston tavoitteena on perustaa lukuisia uusia vastaanottokeskuksia syksyn aikana. Nykyisten noin 4 500 majoituspaikan lisäksi tarvetta on noin 2 000 uudelle paikalle. Valtio maksaa kaikki vastaanottokeskuksen kustannukset.

EDIT 26.8.2015 klo 11.10: Maahanmuuttovirasto oikaisi keskiviikkona tietojaan seuraavasti: ”Maahanmuuttoviraston ja SPR:n lehdistötiedotteeseen oli päässyt ikävä virhe: Lappajärvellä kunta ei ole vielä esittänyt kantaansa vastaanottokeskuksen perustamisesta, toisin kuin eilen kerroimme. Lisäksi neuvottelun kohteena olevien paikkakuntien joukosta puuttui Salo.” Juttua on editoitu oikaisun mukaisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)