Verkkouutiset

Vasemmistoliitto: Oppivelvollisuus 18-vuotiaaksi asti, toisen asteen koulutus maksuttomaksi

Vasemmistoliitto vaatii, että peruskoulun jälkeisestä toisen asteen koulutuksesta tehdään maksutonta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nyt lukion suorittamisen kokonaiskustannukset nousevat jopa 2 600 euroon ja joidenkin ammatillisten tutkintojen hinta on vieläkin korkeampi. Pelastakaa lapset -järjestön mukaan jopa neljännes lukio- tai ammattikouluopinnot keskeyttäneistä kertoo keskeyttämisen syyksi rahan puutteen.

– Ysiluokalla nuoren on voitava tehdä kouluvalinta kiinnostuksen ja kykyjen mukaan, ei perheen taloudellisen tilanteen perusteella. Jokaiselle nuorelle pitää taata aidosti maksuton toisen asteen koulutus. Esitämme, että toisen asteen koulutuksen oppimateriaalit pitää tarjota nuorille koulun puolesta, aivan kuten peruskoulussakin. Kannatamme järjestöjen kansalaisaloitetta oppimateriaalien maksuttomuudesta, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Vasemmistoliitto ehdottaa myös oppivelvollisuuden pidentämistä 18-vuotiaaksi asti ja laajentamista toiselle asteelle. Oppivelvollisuusiän korottaminen ja laajentaminen toiselle asteelle yhdistettynä maksuttomiin oppimateriaaleihin olisi puolueen mielestä tehokas keino ehkäistä koulutuksen ulkopuolelle jäämistä ja keskeyttämistä.

– Haluamme, ettei yksikään nuori jää ilman peruskoulun jälkeistä koulutusta. Oppivelvollisuusiän nostaminen takaisi jokaiselle nuorelle paikan lukiossa, amiksessa tai oppisopimuksessa, sanoo vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen.

Sarkkinen on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) vastattavaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)