Verkkouutiset

Kun Juhana Vartiainenkin sanoi ”wow”: 113 vuoden takainen videolöytö

Kotiarkistosta löytyi ensimmäinen tiedetty filmipätkä suuresta ranskalaisesta kirjailijasta. Se on vuodelta 1904.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

New Yorker kertoo lähes käsittämättömästä löydöstä. Vanhalla filmillä näkyy kolmen sekunnin ajan ranskalainen kirjailija Marcel Proust (1871-1922).

Löydon teki ranskalaiskanadalainen professori. Hän oli käynyt läpi 1900-luvun alun pariisilaisen aristokraattiperheen taltioimia, tuolloin lähes omaisuuden maksaneita kotifilmejä suurista häistä.

Vieraiden virrassa vilahti hahmo, joka vaikutti professorista tutulta. Alla olevalla videolla mies tulee yksin muiden ohi kirkon portaita alas noin 35 sekunnin kohdalla.

Vaikka täydellistä varmuutta asiasta ei voi saada, professori sanoo olevansa henkilöstä lukuisten tarkistusten jälkeen asiasta vakuuttunut. Marcel Proust oli ollut läsnä kyseisissä häissä. Professorin artikkeli julkaistiin viime viikolla.

Marcel Proustista ei tunnettu tätä ennen ainoatakaan jälkeenjäänyttä filmiä. Fanit ympäri maailmaa ovat olleet haltioissaan.

Suomessa kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) twiittasi New Yorkerin artikkelin yhdellä saatesanalla: wow.

Juhana Vartiainen on kertonut aikanaan lukeneensa Proustin kymmenosaisen Kadonnutta aikaa etsimässä -kirjasarjan ranskaksi kolmeen kertaan peräkkäin. Jopa Vartiaisen twitter-tunnus tulee fanituksesta: hän on filsdeproust eli Proustin poika.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)