Verkkouutiset

Vartiainen yllätysloikastaan kokoomukseen: ”Sosialidemokratia ei ole kyennyt päivittämään ajatteluaan”

VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen lähtee kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi "vakavasti harkittuaan".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

VATTin ylijohtajan Juhana Vartiaisen mukaan suomalainen sosialidemokratia ei ole kyennyt päivittämään ajatteluaan sen mukaisesti, mitä markkinataloudessa toimiminen ja ikämuutokseen sopeutuminen edellyttävät.

– Päällimmäisenä minulla on huoli Suomen tilasta ja taloudesta, Juhana Vartiainen perusteli perjantaina yllättävää päätöstään lähteä kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi Helsingistä.

Vartiainen sanoi, ettei hän itse koe loikanneensa mihinkään, mutta puolueet ovat. Hänestä kokoomus on tullut myös lähemmäs häntä itseään hyväksyessään laajan pohjoismaisen hyvinvointivaltion, samalla kun se suhtautuu realistisesti ja optimistisesti kansainvälisen markkinatalouden suomiin mahdollisuuksiin.

Vartiainen on ollut nelisenkymmentä vuotta SDP:n jäsen.

– Lähetin eilen SDP:lle viestin haikein mielin, hän paljasti tiedotustilaisuudessa.

Vartiainen myönsi, että kokoomusehdokkuus oli hänelle ”kovan harkinnan paikka”. Hän ei halunnut tarkemmin konkretisoida, mitä SDP:ssä olisi pitänyt tehdä toisin, jotta hän olisi saattanut lähteä kokoomuksen sijasta pitkäaikaisen puolueensa ehdokkaaksi.

– Yksi asia olisi tietysti ollut, että minua olisi voinut pyytää, Alexhan pyysi, hän nauratti tiedotustilaisuudessa väkeä ja jatkoi:

– En lähde nyt siitä viisastelemaan, mutta näen pohjoismaisen sosialidemokratian hyveinä ja toimintatapoina, joissa hyväksytään markkinatalous, ylläpidetään uudelleenjakavaa hyvinvointivaltiota ja löydetään kompromisseja. Minusta nämä hyveet on suomalaisella sosialidemokratialla päivittämättä tähän päivään. Markkinatalouden toimintaympäristö on ikään kuin hyväksytty hiljaisesti, mutta ei ole oikein mietitty, mitä se tarkoittaa politiikan kannalta, Vartiainen pohdiskeli.

Vartiaisen mukaan ”nuoruuden idealismi” on hänellä kuitenkin tallessa.

VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen on painottanut julkisuudessa rakenneuudistusten tarpeellisuutta sekä välttämättömyyttä lisätä työn tarjontaa. Hänen näkemyksiään on tulkittu oikeistolaisiksi.

– Kannatan vankasti sekä hyvinvointivaltiota että markkinataloutta. En ajattele, että ne kilpailevat samasta tilasta, vaan että ne tarvitsevat toisiaan. Haluaisin olla mukana ratkaisemassa Suomen ongelmia tältä pohjalta, Vartiainen sanoi.

Lue myös: Stubb yllätysehdokkaasta: Kokoomus on saanut ”valovoimaisen työmiehen”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)