Verkkouutiset

Jan Vapaavuori haluaa Helsingistä maailman toimivimman kaupungin

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori esitteli torstaina ehdotuksensa kaupungin viiden vuoden strategiaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jan Vapaavuoren strategian visiona on tehdä Helsingistä maailman toimivin kaupunki.

– Visio puhuttelee niin jokaista kaupungin asukasta, elinkeinoelämää kuin jokaista kaupungissamme vierailevaa. Helsingin on oltava päivä päivältä parempi kaikille, Vapaavuori kertoo.

Strategiassa korostetaan toimintakulttuurin muutoksen merkitystä. Strategia asettaa Vapaavuoren mukaan kunnianhimoisia ja selkeitä tavoitteita sille, mitä halutaan olla ja mihin suuntaan halutaan mennä.

– Meidän on tehtävä joka päivä töitä ollaksemme kansainvälisempi, palveluhenkisempi ja vetovoimaisempi kaupunki, Vapaavuori korostaa.

Helsinki on hänen mukaansa ensisijaisesti paikka ja yhteisö, ei virkakoneisto. Isojen haasteiden ratkaisemisessa hän ei usko kaupungin pärjäävän yksin, vaan tehtävä on luoda strategisia kumppanuuksia kaikkien Helsingin kehittämisestä kiinnostuneiden tahojen kanssa.

Helsinki pyrkii strategiaesityksen mukaan taistelemaan segregaatiota ja syrjäytymistä vastaan. Kaupunki haluaa myös olla Euroopan kiehtovin sijaintipaikka starupeille ja Suomen paras kaupunki yrityksille. Hiilineutraaliksi kaupunki aikoo vuoteen 2035 mennessä.

Varhaiskasvatuksen maksuttomuutta edistetään, ja englanninkielisen koulutuksen ja varhaiskasvatuksen paikkamäärä kaksinkertaistetaan. Terveyttä ja hyvinvointia edistetään vähentämällä liikkumattomuutta.

Lisäksi Helsinki aikoo olla parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki koko maailmassa.

Taloudenhoidossa asukaskohtaisen velkamäärän ei anneta kasvaa, ja kokonaistuottavuutta parannetaan 0,5 prosentin vuotuisella tuottavuuskasvulla.

Kaupungille laaditaan kiinteistöstrategia, joka sisältää suunnitelman sisäilmaongelmista kärsivien koulujen, päiväkotien ja leikkipuistojen rakennusten korjaamisesta tai korvaamisesta uusilla.

Lisäksi laaditaan merellinen strategia, jolla parannetaan kaupungin merellisten kohteiden saavutettavuutta sekä saariston palveluja ja edistetään merellisiä tapahtumia.

Kaupunginhallitus käsittelee esitystä ensi viikon maanantaina ja syyskuun neljäntenä päivänä. Tämän jälkeen esitys etenee valtuuston käsittelyyn keskiviikkona 13. syyskuuta. Valtuusto tekee esityksestä lopullisen päätöksen 27. syyskuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)