HS: Yhteisöasumisen kokeilu Helsingissä - vanhukset ja nuoret elämään rinnakkain

Helsingissä kokeillaan ensi syksynä uutta asumismuotoa, jossa vanhukset ja asunnottomat nuoret sijoitettaisiin asumaan yhdessä, kertoo Helsingin Sanomat.

  • LKS 19970127 - HELSINKI - PALVELUTALOT: Maanantaina julkistettiin tutkimus Suomen palvelutalojen tilasta ja varustuksesta sekä asukkaiden ja henkilökunnan tyytyväisyydestä. Kuva Käpyrinteen palvelutalosta maanantaina Helsingin Käpylässä.
LEHTIKUVA / MATTI BJÖRKMAN / tt  1997

    Vanhukset ja nuoret laitetaan kokeilussa asumaan rinnakkain.

    ()

Helsingissä aloitetaan ensi syksynä yhteisöasumisen kokeilu, jossa vanhukset ja asunnottomat nuoret sijoitetaan asumaan saman katon alle. Asumismuotoa suunnittelemassa ovat olleet sosiaali- ja terveysvirasto, Helsinki Missio ja Helsingin Diakoniaopisto.

Kokeilun mallina on Hollannissa menestyksekkääksi osoittautunut asumismuoto, jossa nuoret opiskelijat asuvat ilmaiseksi vanhusten palvelutalossa ja vastineeksi pitävät vanhuksille seuraa. Jokaisella opiskelijalla on velvollisuus kuluttaa muutama tunti viikossa vanhusten kanssa esimerkiksi laittaen ruokaa ja pelaten pelejä. Monet asukkaat viettävät tämän lisäksi omasta halustaan aikaa yhdessä.

Helsingin kokeilussa tavoitteena eivät ole maksuttomat asunnot, vaan asunnottomuuden vähentäminen. Tällä hetkellä Helsingissä on yli tuhat alle 25-vuotiasta asunnon tarpeessa olevaa nuorta.

– Nuorten asunnottomuus ei ole pelkästään kadulla asumista. Se on myös kavereiden sohvilla yöpymistä tai sitä, ettei lapsuuden kodista pääse taloudellisista tai muita syistä johtuen muuttamaan eikä sitä kautta itsenäistymään, kommentoi Oman muotoinen koti -hankkeen projektipäällikkö Miki Mielonen nuorisoasiainkeskuksesta.

Nuorisoasiankeskus pyrkii myös vuokra-asunnoista vastaavan Hekan kanssa muuttamaan joitakin Helsingissä tyhjinä olevia liiketiloja vuokra-asunnoiksi nuorille. Ensi kesänä Vartiosaaressa kaupungin kesätoimintakeskuksessa myös asuu ja työskentelee ryhmä nuoria.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.