Verkkouutiset

Matti Vanhanen: Mitkä sopimukset pitää irtisanoa, jotta Suomi olisi ”itsenäinen”?

Keskustan presidenttiehdokkaan mukaan itsemääräämisoikeuttamme rajoittavat vain kansainväliset sopimukset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kirjoittaa Suomenmaassa suvereenisuudesta. Hänen mukaansa viime aikoina kansallinen suvereenisuus ja kansainväliset sitoumukset on asetettu vastakkain.

– Mielikuvapuheelle ei tulisi nyökytellä, vaan kaivaa esille, mitä todella vaaditaan, Matti Vanhanen toteaa.

Hän palauttaa mieliin parin viikon takaisen kiistelyn, jonka yhteydessä perussuomalaiset ilmoittivat haluavansa luopua pohjoismaisesta passivapaudesta.

– Vaikuttaisi, että epäselvillä vaatimuksilla halutaan vain ylläpitää tyyty­mät­tö­myyttä Ruotsin kautta tulleisiin turva­pai­kan­ha­ki­joihin.

– Kun sanotaan, että itsenäisyys ja suvereenisuus on palautettava, tarkoittaisi se kansain­vä­li­sistä sopimuksista irtautumista. Muu ei itse­mää­rää­mi­soi­keut­tamme rajoita, Vanhanen huomauttaa.

Hänen mukaansa ”jokainen sopimus, jolla olemme sitoneet käsiämme, on eduskunnassa harkittu”.

– Voisi kysyä, mitkä niistä on irtisanottava, jotta Suomi olisi ”itsenäinen”? Pitääkö Schengen irtisanoa, jotta passi­va­pau­desta luovuttaisiin tai EU-sopimus rikkoa, että saisimme vapaasti ryhtyä korottamaan tulleja? Tulisiko Suomen saada valmistaa kemiallisia aseita?, hän esittää esimerkkejä.

– Oikeudellista alaa ja polii­siyh­teis­työtä koskevat sopimukset mahdol­lis­tavat suomalaisten rikollisten pidättämisen muualla ja luovuttamisen Suomeen. Sopimuksia on paljon.

Presidenttiehdokkaan mukaan suvereenisuus on aina suhteellista: jokainen kansain­vä­linen sopimus kaventaa sitä, mutta ”yhtään sopimusta ei tehdä tahtomattamme”.

– Siirtämällä osan vallastamme yhdessä sovittavaksi luovumme siivusta itse­mää­rää­mi­soi­keutta, mutta saamme vastineeksi vakaamman, turval­li­semman ja paremmin toimivan maailman. Tästä teemasta väittelen mielelläni, Matti Vanhanen kirjoittaa.

– Kansain­vä­lisen yhteistyön on luon­nol­li­sesti oltava järkevää. Suvereenisuus on sitä, että itsellämme on tahto ja tieto, mitä yhdessä tehtävillä päätöksillä haluamme.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)