Verkkouutiset

Kaupunki yhden ihmisen valitusten kourissa: yli 50 oikeusprosessia

Jopa neljän miljardin euron rakennushankkeet ovat Suomessa jäissä valitusten vuoksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Kalle Jokinen (kok.) puhui tiistaina eduskunnassa valitusoikeudesta. Se on hänen mukaansa olennainen osa demokraattista päätöksentekojärjestelmää.

– Niin kuin montaa muutakin hyvää tarkoittavaa oikeutta, sitä voidaan käyttää ja käytetään myös väärin, Kalle Jokinen totesi.

Hänen mukaansa kaavoituksen ja suurten rakennushankkeiden kohdalla valitusoikeuden väärinkäytöstä aiheutuu hänen mukaansa aivan kohtuuton hinta.

– Monet elinkeinoelämän, työllisyyden ja yleisen kehityksen kannalta tärkeät hankkeet saattavat jumiutua valitusrumban syövereihin vuosikausiksi. Täsmäiskuja tekevistä ammattivalittajista on tullut Suomessa vallankäyttäjiä, Jokinen sanoi.

– Kiusantekomielessä tehdyillä valituksilla voi viivyttää järkeviä hankkeita pitkäänkin. Hallinto-oikeuksissa yksittäisen kaava-asian valituskäsittely vei vuosina 2008-2012 keskimäärin vuoden. Se on aivan liian pitkä aika.

– Rovaniemellä yksi henkilö on työllistänyt kaupungin virkamieskuntaa ja oikeusasteita yli 50 valituksellaan. Siellä arvioidaan, että satoja tuhansia euroja on veronmaksajille koitunut kuluja näistä valituksista, kansanedustaja totesi.

Kyseinen valittaja oli käynnistänyt pelkästään Rovaniemellä pelkästään kaupunkia vastaan vuoden 2012 loppuun mennessä yli 50 oikeudellista prosessia: kanteluita, valituksia, tutkimuspyyntöjä ja kanteita. Luvussa ei ole mukana kahden viime vuoden aikana tulleita uusia prosesseja.

– Rakennusalan taholta on esitetty arvio, että tällä hetkellä maassamme valitusten vuoksi odottavat käynnistymistään jopa neljän miljardin euron hankkeet. Siis päätetyt hankkeet, jotka ovat jumissa ja joissa olisi paljon työtä tarjolla, Jokinen totesi Suomen tilanteesta.

Kalle Jokisen mukaan hallinnonkäyttölaissa toiselle, sivulliselle viranomaiselle annettu valitusoikeus pitäisi poistaa.

Hänen mukaansa valittamisesta on tullut myös ely-keskuksille liian helppo työkalu.

– On täysin käsittämätöntä ja mielestäni viranomaisten ammattitaidottomuutta, että kuluneen vuoden puolessavälissä ely-keskukset ovat käynnistäneet jo yli 40 valitusprosessia kuntien ja aluehallintoviranomaisten päätöksistä. Näistä valitusprosesseista kärsivät valituksia kirjoittelevien virkamiesten palkanmaksajat, yksityiset veronmaksajat ja yritykset. Ja samaan aikaan oikeusistuimiin vaaditaan lisää resursseja, jotta pystyttäisiin purkamaan tätä sumaa ja lyhentämään juttujen käsittelyaikoja, Jokinen totesi.

Hänen mielestään valitusprosessien käsittelylle olisi säädettävä maksimikäsittelyajat ja kaavavalitusten yhteydessä on otettava käyttöön kohtuullinen valituksen käsittelymaksu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)