Puolustusministeri Niinistö: Muuttoliike itärajan yli on Suomen vakavin haaste - "potentiaali on rajaton"

Jussi Niinistö sanoo pitävänsä itärajan yli tulevaa muuttoliikettä tällä hetkellä vakavimpana ja akuuteimpana haasteena turvallisuuspolitiikassa.

  • LKS 20150925 - Puolustusministeri Jussi Niinistö Laivue 2020 -hankkeen käynnistämisestä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Helsingissä 25. syyskuuta 2015. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Jussi Niinistö.

    ()

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kirjoittaa blogissaan Brysselin Nato-kokouksesta, johon hän osallistui kumppanimaan edustajana.

– Nostin kokouksessa esille itärajan yli tulevan muuttoliikkeen, jota pidän tällä hetkellä vakavimpana ja akuuteimpana haasteena Suomen turvallisuuspolitiikassa, Jussi Niinistö kirjoittaa.

– Vaikka Venäjän rajan yli on tullut toistaiseksi verraten vähän turvapaikanhakijoita, määrä voi kasvaa ja potentiaali on käytännössä rajaton. Venäjällä on satojatuhansia tai jopa miljoonia ihmisiä, jotka voivat lähteä liikkeelle kohti Eurooppaa. Mikäli tätä virtaa aletaan kanavoida muuallekin kuin Suomeen ja Norjaan, asiasta tulee yleiseurooppalainen kysymys.

Hänen mukaansa Natolla ei ole roolia Suomen ja Venäjän välisen rajakiistan ratkaisussa, vaan Suomi käsittelee asiaa kahdenvälisesti Venäjän kanssa.

– Euroopan rajavalvontavirasto Frontexin mahdollisesta avusta on ollut puhetta, mutta vielä ei ole sen aika. Toivon mukaan kahdenvälinen poliittinen ratkaisu löytyy.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.