Verkkouutiset

Vaikutusvallan väärinkäyttö halutaan kriminalisoida

Oikeusministeriössä on valmisteltu lakiluonnos, jossa kriminalisoitaisiin vaikutusvallan väärinkäyttö.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rikosnimikkeenä olisi vaikutusvallan kauppaamisrikos. Vaikutusvallan kauppaamisrikosta koskisi myös oikeushenkilön rangaistusvastuu, jolloin rikoksesta vastuuseen voisi joutua myös yritys tai yhteisö. Lisäksi oikeushenkilön rangaistusvastuu ulotettaisiin myös törkeään kirjanpitorikokseen.

Lakiluonnoksen mukaan vaikutusvallan kauppaamisrikokseen syyllistyisi se, joka tarjoaa toiselle palkkion siitä, että tämä vaikuttaisi epäasiallisesti virkamiehen tai kansanedustajan tai heihin rinnastettavien henkilöiden päätöksentekoon.

Samoin rikokseen syyllistyisi palkkiota tällaisesta vaikuttamisesta pyytävä. Teko voisi tapahtua niin valtiollisessa, kunnallisessa kuin valtioiden rajat ylittävässä toiminnassa.

Vaikutusvallan kauppaamisrikoksesta ehdotetaan rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Yritykselle tai yhteisölle rangaistus vaikutusvallan kauppaamisrikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta olisi yhteisösakko. Suuruudeltaan yhteisösakko on nykylainsäädännön mukaan 850-850 000 euroa.

Uudella rangaistussäännöksellä pyritään torjumaan korruptiota ja lisäämään luottamusta julkiseen päätöksentekoon.

Luonnos hallituksen esitykseksi (.pdf) lähetetään lausuntokierrokselle. Tarkoitus on saada ehdotettavasta uudesta rangaistussäännöksestä palautetta, jonka pohjalta päätetään mahdollisesta jatkovalmistelusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)