Antti Tanskanen: Suomen pitäisi erota eurosta ja liittyä Natoon

Nato tarjoaisi Antti Tanskasen mukaan euroa vahvemman suojan ja ennalta ehkäisevän pelotteen sekä vahvistaisi Suomen asemaa myös investointien kohdemaana.

  • LKS 20160319 - Ministeri Antti Tanskanen  Finanssialan Keskusliitton (FK) tilaisuudessa 30. huhtikuuta 2014. Liitto  juhlisti merkkivuotta omalla Finanssialan Majakka -julkaisulla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Antti Tanskanen.

    ()

Elinkeinovaikuttaja, ministeri Antti Tanskanen arvioi Helsingin Sanomien kirjoituksessaan, että Suomen kannattaisi luopua eurosta ja liittyä sen sijaan puolustusliitto Natoon. Talous- ja rahaliitto Emu oli hänen mukaansa aluksi ennen kaikkea poliittinen suunnitelma, jolla turvattiin rauhaa Euroopassa sitomalla Ranska ja Saksa tiiviiseen liittoon.

– Myös Suomen Emu-jäsenyyttä pohdittaessa todettiin, että euroalueella on myös turvallisuuspoliittista merkitystä.

Tanskasen mukaan on vaikea perustella väitettä, että euro olisi Natoa parempi turvallisuuspoliittinen väline. Hänestä Nato tarjoaisi euroa vahvemman suojan ja ennalta ehkäisevän pelotteen, joka vähentäisi Suomeen kohdistuvaa uhkaa.

– Jos euro ei ole aiheuttanut sotilaallisia jännitteitä, se vain osoittanee, että eurolla ei ole mitään uskottavaa puolustuksellista merkitystä.

Kysymys Nato-jäsenyyden vaikutuksista puolustusmenoihin on hänen mukaansa toki aiheellinen. Samoin eroprosessia ja sen vaikutuksia on vaikea arvioida. Arvioon vaikuttaa hänen mukaansa myös se, kuinka pitkällä aikavälillä euroeron tai eurossa pysymisen vaikutuksia arvioidaan.

– On kuitenkin otettava huomioon eurosta vapautumisen kansantuloa lisäävä vaikutus sekä se, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen asemaa investointien kohdemaana.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.