Verkkouutiset

Väestöliitto: Suomeen ensi vuonna 40 000 uutta pysyvää asukasta

Väestöliiton mukaan Suomi kykenee ottamaan maahanmuuttajat vastaan inhimillisesti ja rakentavasti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maahanmuuttajat tarkoittavat Väestöliiton mukaan parhaimmillaan Suomelle uutta työvoimaa ja myönteistä ikärakenteen kehitystä.

”Suojelun tarpeen vuoksi maahan muuttavat pakolaiset ja turvapaikanhakijat ovat erityisryhmä maahanmuutossa. Heillä on muita useammin traumaattisia kokemuksia ja osalla on heikko taloudellinen ja koulutuksellinen asema. Perhe voi olla hajalla eri maissa”, liiton vuosikokouksen kannanotossa todetaan.

Suomeen tulee väestöliiton mukaan ensi vuonna arviolta 40 000 uutta pysyvää asukasta, joista myönteisen turvapaikkapäätöksen saavia on arviolta 10 000

”Suurin osa muuttajista tulee edelleen työn perässä tai perhesyistä. Maahanmuuttajien määrät ovat kohtuullisia suhteutettuna koko maan väkilukuun: vuosittainen maahanmuutto vastaa alle yhtä prosenttia väestöstä”, liitto linjaa.

Kotoutus tärkeää

Turvapaikanhakijakriisin lomassa on Väestöliiton mukaan muistettava pitkäjänteisen kotouttavan työn tarve tulevina vuosina. Julkinen valta ei liiton mielestä voi yksin kantaa vastuuta kotouttamisesta.

Itse kotoutumiseen tarvitaan Väestöliiton mukaan yksinkertaisia arjen tekoja, kuten tervehtimistä, huomaamista ja tavanomaista ihmisystävällisyyttä.

”Kotoutumiseen vaikuttaa kielen ja työn ohella keskeisesti psyykkinen ja sosiaalinen tila. Sosiaali- ja terveysalan perhejärjestönä korostamme, että kotoutumisen kolmion yhden sivun muodostavat osallisuus ja ihmissuhteet. Muut tärkeät asiat ovat kielitaito sekä toimeentulo, työ ja koulutus.”

Väestöliiton kannanotossa suomitaan perheenyhdistämisen vaikeuttamista.

Pakolaistaustaisten perheenyhdistäminen on liiton mukaan vaikeutunut vuoden 2012 säädösmuutosten seurauksena. Esimerkiksi yksin tulleiden lasten vanhemmista vain 16 on uusien säännösten voimaantulon jälkeen saanut tulla Suomeen ja kielteisiä päätöksiä on tehty 200.

Väestöliitto painottaa, että Suomen tulee mahdollistaa perhe-elämä oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille, riippumatta taloudellisesta tilanteesta.

Kotouttaminen vaatii liiton mukaan kokonaisuudessaan enemmän varoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)