Verkkouutiset

Puoluejohtajaväittelyn raskas osuus: näin Sipilä ja Stubb ottelivat ulkopolitiikasta

Väite diplomatian puutteesta Ukrainan kriisissä ja yhteiseen linjaan päätyminen oli tv-illan kohokohtia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kahdeksan puoluejohtajaa osallistui keskiviikkoiltana Ylen TV1:llä Vaalien välissä -ohjelmaan. Kaksituntisen illan eräs merkittävimmistä sananvaihdoista kuultiin ulkopoliittisen jakson alkuosassa noin 80 minuutin kohdalla.

Toimittaja kysyi keskustan Juha Sipilältä, että ”olette perännyt diplomaattisempaa linjaa ja aktiivisempaa linjaa valtiojohdolta (suhteessa Venäjään). Mitä itse olisitte pääministerin roolissa tehnyt?”.

Juha Sipilä vastasi näin:

– No ensinnäkin, siitä olen samaa mieltä kuin kaikki muutkin todennäköisesti täällä, että Venäjän toimet on tuomittava ja niitä ei voi missään tapauksessa hyväksyä. Ja että meidän pitää olla yhdessä EU-linjassa ja rintamassa tuomitsemassa se, kuten nyt olemme pakotteilla tehneet.

– Mutta sitä olen korostanut koko ajan, että kriisinkään keskellä ei saisi sitä vuorovaikutusta katkaista. Ja minun mielestä presidentti Sauli Niinistö teki oikein, että lähti siinä kuumimman kriisin keskellä tapaamaan osapuolia…

Toimittaja kysyi väliin ”millä tavalla se on katkaistu? Muuten kuin, mainitsitte tämän presidentin matkan”.

– Presidentin matka on osoitus siitä, että…

”Että ei ole katkaistu, vai on katkaistu?”, toimittaja kysyi.

– Siinä diplomatiaa voi…

Tässä kohtaa kokoomuksen Alexander Stubb otti puheenvuoron.

– Anteeksi Juha Sipilä… millä tavalla ei ole tehty diplomatiaa, Stubb kysyi.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä miten sitä diplomatiaa pitää tehdä, Sipilä vastasi.

”Mutta sitäkö ei ole tehty?”

– Sitä ei ole tehty tarpeeksi, koska ratkaisua ei ole löydetty. Tässähän ei ole mitään muuta ratkaisua olemassa kuin diplomaattinen ratkaisu, ei kai me nyt sotilaallista ratkaisua kukaan tässä toivota, vaan diplomaattinen ratkaisu on ainoa ja siihen pitää ponnistella kunnolla, Juha Sipilä sanoi.

Toimittaja kysyi Stubbilta ”millä tavalla Suomen ja Venäjän suhteet on katkaistu?”.

– Ei millään tavalla. Sitä olen peräänkuuluttanut myös, en oikein ymmärtänyt Juha Sipilän teesejä (Sipilä väliin: En minä niin ole sanonut!) teesejä siitä että pakotteita ei pitäisi pistää tai diplomatiaa pitäisi viedä eteenpäin. Totta kai tätä on tehty jatkuvasti, Alexander Stubb sanoi.

– Me teemme töitä kahdella saralla. Ensimmäinen on Euroopan unioni, ja on erittäin tärkeää että Suomi ei ajaudu millekään harmaalle vyöhykkeelle, sen tyyppiselle harmaalle vyöhykkeelle esimerkiksi jota Paavo Väyrynen on peräänkuuluttanut. Että me ikään kuin irtaantuisimme EU:n yhteisestä linjasta (Sipilä: Sitä ei pidä tehdä, siitä olen samaa mieltä). Se on erittäin vaarallista, koska silloin me reagoimme Suomessa samalla tavalla kuin reagoimme Neuvostoliiton aikaan. Se on huonoa, ei-fiksua ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, Stubb totesi.

– Toinen tapa, jolla me toimimme, on kahdenväliset suhteet. Niitä tehdään puhelimitse, niitä tehdään ylläpitämällä suoria kontakteja. Tämä on erittäin tärkeää (Sipilä: Niin on. Juuri niin.) realistista suomalaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, josta on erittäin tärkeää, ettei yksikään puolue irtaannu (Sipilä: Juuri niin!), ei edes keskusta (Sipilä: Ei keskusta irtoa siitä), Stubb päätti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)