Verkkouutiset

”Suomella on edelleen YYA-ongelma”, ja se maksaa paljon

Yksinäisyys, Ylipaino ja Alkoholi tulevat kaikille suomalaisille kalliiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Mikael Palola (kok.) on siviilissä ollut sote-kuntayhtymän ja perusturvaliikelaitoksen johtajana Keski-Suomessa. Hän puhui torstai-iltana sosiaali- ja terveysministeriön pääluokan budjettikäsittelyssä.

– Meillä on edelleen YYA-ongelma. Meillä on yksinäisyys, ylipaino ja alkoholi, jotka aiheuttavat merkittävän osan sosiaali- ja terveyspalveluitten palvelutarpeista ja kustannuksista, Mikael Palola sanoi.

Hän siteerasi talousarviota, jonka mukaan jokaisella on oikeus perustoimeentuloon ja -turvaan ja riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin mutta kuitenkin vastuu omista valinnoista.

– Minä toivoisin, että jatkossa me pystyisimme löytämään kannustavia elementtejä, kannustavia keinoja, joilla ohjattaisiin ihmisiä tekemään parempia valintoja niin, että me voisimme pikkuhiljaa tästä YYA-ongelmasta päästä, ei varmaan eroon mutta saataisiin työnnettyä sitä vähän syrjemmälle.

Hänen mukaansa nykyinen hyvinvointiyhteiskuntamalli eriarvoistaa suomalaisia.

– Hyvinvointiyhteiskunnan turvaverkkoja on vuosikymmenten aikana punottu niin moneen suuntaan, että niistä on tullut katiskan kaltaisia. Niihin uituaan on miltei mahdoton enää päästä ainakaan omin avuin vapaaksi

– Kylmä tosiasia on se, että hyväosaiset saavat sote-palvelut jonottamatta ja voivat valita mistä palveluja hakevat. Samaan aikaan huonompiosaiset joutuvat ensin taistelemaan päästäkseen jonoon, sitten jonottavat pahimmillaan viikkoja palveluihin, ja hakevat palvelunsa kiltistä sieltä, mistä virkakoneisto ne kulloinkin osoittavat.

Palolan mukaan hänen on hirvittävän vaikea tätä vasten ymmärtää ”miksi meillä tämä kansalaisten valinnanvapauden ulottaminen kaikille ei etene”.

Hän totesi hallituksen purkaneen kannustinloukkuja mm. suojaosien käyttöönotolla, työntarjonnan lisäämisellä, työn vastaanottamisen kannustamisella ja työelämän valmiuksien tukemisella.

– Kannustinloukkujen purkaminen on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi. Olen törmännyt tilanteisiin, jossa työttömän ei kannata ottaa esimerkiksi sairaanhoitajan työtä, kun siitä saatava palkka jäisi pienemmäksi kuin mitä jää käteen työttömänä ollessa, Mikael Palola sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)