Verkkouutiset

”Vapaiden käsien antaminen olisi outoa” – USU: Ryhmäjohtajat hakevat alkoholilaista sopua tänään

Panimoliiton toimitusjohtaja muistuttaa, että 98 prosenttia "limuviinoista" on lonkeroa, kertoo Uutissuomalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat yrittävät päästä sopuun alkoholilain kokonaisuudistuksesta tiistaina. Keskustassa vierastetaan niin sanottujen limuviinojen tuloa kauppojen hyllyille, ja ryhmän kansanedustajat haluavat alkoholiäänestyksessä vapaat kädet.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen muistuttaa, että uudistusta on valmisteltu tavallista perusteellisemmin. Alkoholilain kokonaisuudistus pohjautuu hallituspuolueiden eduskuntaryhmien yhteisesti hyväksymään työhön.

Jokisen mukaan ryhmät ovat sopineet, että omantunnon kysymys ratkaistaan ryhmäjohtajien palaverissa siinä vaiheessa, kun varsinainen lakiesitys on olemassa. Hän pitää kuitenkin outona vapaiden käsien antamista, sillä ryhmät ovat jo hakeneet yhteisen kompromissin.

Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa pitää perusteettomana mekkalaa, joka niin sanotuista limuviinoista on noussut. Ussa kritisoi limuviina-nimitystä, sillä valtaosa kyseisistä juomista, noin 98 prosenttia, on lonkeroa.

– Kun puhutaan limuviinoista, puhutaan nimenomaan lonkerosta. Limuviina on harhaanjohtava nimitys ja siinä on hyvin voimakas arvolataus.

Maaseudun Tulevaisuus kertoo, että mikäli uusi alkoholilaki ei sallisikaan tislaamalla valmistettua alkoholia sisältävien juomien myymistä päivittäistavarakaupassa, se sulkisi käytännössä kotimaiset suomalaisesta ohrasta tislaamalla alkoholia valmistavat yritykset raaka-ainemarkkinoilta.

Altian yhteiskuntasuhdejohtajan Petra Gräsbeckin mukaan asia koskee koko suomalaista maataloustuotantoa. Jos tislaamalla valmistettavat juomat pääsisivät kauppojen hyllyille, se kasvattaisi ohran kysyntää. Altiassa on laskettu, että ohra-alaa tarvittaisiin lisää noin tuhat hehtaaria.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)