Verkkouutiset

Yle: Lainsäädäntö uupuu edelleen – ”Uskomushoitoja voi verrata pyramidihuijauksiin”

Ylilääkärin mukaan lääketieteelliset hoidot viivästyvät ja ihmisiä jopa kuolee homeopatian ja muiden uskomushoitojen vuoksi. Lainsäädäntöä ei toiminnan säätelemiseksi ole vieläkään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uskomushoitojen suosio ei näytä laskevan koulutustason noususta huolimatta. Psykiatrisen vankimielisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma arvioi, että niiden tarjoamat helpolta kuulostavat vastaukset vastaavat sosiaaliseen tilaukseen.

– Ihminen on irrationaalinen olento, johon yksinkertaiset, ymmärrettävät selitykset uppoavat. Uskomushoitoja voi verrata pyramidihuijauksiin, hän sanoo Ylelle.

Uskomushoidot voivat hänen mukaansa toki antaa tukea ja rohkaisua, sekä inhimillistä lämpöä. Virallinen terveydenhuolto painii Lauerman mukaan monimutkaisten ongelmien kanssa, eikä pysty tarjoamaan yksinkertaisia vastauksia.

– Ongelma on se, että vakavatkin vaivat voivat jäädä hoitamatta, jos turvaudutaan huuhaa-hoitoihin. Lääketieteellinen apu voi viivästyä ja luontaisterapioilla olla arvaamattomia sivuvaikutuksia.

Enkeliterapeuttien, homeopaattien tai vyöhyketerapeuttien kaltaisia toimijoita ei valvo kukaan. Lainsäädäntöä ei ole, vaikka selvitystyö aloitettiin jo kahdeksan vuotta sitten silloisen peruspalveluministerin, Paula Risikon (kok.) toimesta.

”Ihmiset ottivat yhteyttä, oli mm. syöpäpotilaita, joita oli höynäytetty. Joiltakin oli mennyt kokonainen omaisuus katteettomiin hoitoihin”, hän muistelee.

Lainsäädäntöä mietti tuolloin työryhmä, jossa uskomushoitojenkin edustajat olivat edustettuina. Lakia ei kuitenkaan saatu valmiiksi, eivätkä seuraavan hallituksen peruspalveluministerit Maria Guzenina Richardson (sd.) ja Susanna Huovinen (sd.) saaneet sitä vietyä eteenpäin.

Hannu Lauerman mukaan uskomushoitojen tekijät eivät myöskään halunneet hyväksyä toiminnalleen minkäänlaista kontrollia tai tarkastella antamiensa hoitojen riskejä.

Myös eurooppalaisten lääkärien komitea on asiasta huolissaan. Sen mielestä lainsäädäntöä tulisi koko unionissa tiukentaa. Kansalaisille olisi kerrottava nykyistä selkeämmin, etteivät uskomushoidot ole lääketiedettä eikä niiden tehoa ole todistettu.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ei ole aikeissa asiaa edistää.

– Nykymalli toimii. Puoskarilaki ei ole minun to-do -listallani, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)