Yle: Lainsäädäntö uupuu edelleen - "Uskomushoitoja voi verrata pyramidihuijauksiin"

Ylilääkärin mukaan lääketieteelliset hoidot viivästyvät ja ihmisiä jopa kuolee homeopatian ja muiden uskomushoitojen vuoksi. Lainsäädäntöä ei toiminnan säätelemiseksi ole vieläkään.

  • LKS 20140210 Skanssin apteekissa Turussa on myynnissä homeopaattisia tuotteita. Kuvassa homeopaatti ja lääketyöntekijä Eija Päivänsalo. Kuvattu 6. helmikuuta 2014. STR / LEHTIKUVA Roni Lehti

    Uskomushoitotuotteita myydään paikoin apteekeissakin.

    ()

Uskomushoitojen suosio ei näytä laskevan koulutustason noususta huolimatta. Psykiatrisen vankimielisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma arvioi, että niiden tarjoamat helpolta kuulostavat vastaukset vastaavat sosiaaliseen tilaukseen.

– Ihminen on irrationaalinen olento, johon yksinkertaiset, ymmärrettävät selitykset uppoavat. Uskomushoitoja voi verrata pyramidihuijauksiin, hän sanoo Ylelle.

Uskomushoidot voivat hänen mukaansa toki antaa tukea ja rohkaisua, sekä inhimillistä lämpöä. Virallinen terveydenhuolto painii Lauerman mukaan monimutkaisten ongelmien kanssa, eikä pysty tarjoamaan yksinkertaisia vastauksia.

– Ongelma on se, että vakavatkin vaivat voivat jäädä hoitamatta, jos turvaudutaan huuhaa-hoitoihin. Lääketieteellinen apu voi viivästyä ja luontaisterapioilla olla arvaamattomia sivuvaikutuksia.

Enkeliterapeuttien, homeopaattien tai vyöhyketerapeuttien kaltaisia toimijoita ei valvo kukaan. Lainsäädäntöä ei ole, vaikka selvitystyö aloitettiin jo kahdeksan vuotta sitten silloisen peruspalveluministerin, Paula Risikon (kok.) toimesta.

"Ihmiset ottivat yhteyttä, oli mm. syöpäpotilaita, joita oli höynäytetty. Joiltakin oli mennyt kokonainen omaisuus katteettomiin hoitoihin", hän muistelee.

Lainsäädäntöä mietti tuolloin työryhmä, jossa uskomushoitojenkin edustajat olivat edustettuina. Lakia ei kuitenkaan saatu valmiiksi, eivätkä seuraavan hallituksen peruspalveluministerit Maria Guzenina Richardson (sd.) ja Susanna Huovinen (sd.) saaneet sitä vietyä eteenpäin.

Hannu Lauerman mukaan uskomushoitojen tekijät eivät myöskään halunneet hyväksyä toiminnalleen minkäänlaista kontrollia tai tarkastella antamiensa hoitojen riskejä.

Myös eurooppalaisten lääkärien komitea on asiasta huolissaan. Sen mielestä lainsäädäntöä tulisi koko unionissa tiukentaa. Kansalaisille olisi kerrottava nykyistä selkeämmin, etteivät uskomushoidot ole lääketiedettä eikä niiden tehoa ole todistettu.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ei ole aikeissa asiaa edistää.

– Nykymalli toimii. Puoskarilaki ei ole minun to-do -listallani, hän sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.