USA:n median kuvareportaasi Kemistä - "Tällaista on siirtolaiskriisin etulinjassa"

Radio Free Europen kuvareportaasissa kerrotaan turvapaikanhakijatilanteesta Kemin näkökulmasta.

  • Radio Free Europe kuvasi väliaikaista moskeijaa Kemissä.

    ()
  • "Olemme vain poliisin silmät ja korvat", Soldiers of Odinin jäsen sanoo.

    ()

Amerikkalaisen Radio Free Europen kuvaaja Amos Chapple matkusti Kemiin ja kuvasi siellä talven keskellä paikallisia asukkaita ja kaupunkiin tulleita turvapaikanhakijoita.

Chapple kertoo jututtaneensa kemiläisiä ”siirtolaiskriisistä ja kytevästä epäluottamuksesta”. Tuloksena syntyi kuvareportaasi The End of the Migrant Road (Siirtolaistien pää). Se löytyy tämän linkin takaa.

Chapple kuvaa Kemiä pikkukaupungiksi Ruotsin rajalla. Hän kertoo, ettei Kemi koskaan toipunut vuoden 2008 finanssikriisistä.

”20 prosentin työttömyydestä ja kutistuvasta asukasluvusta huolimatta kaupunki on aina ollut rauhallinen – ja hyvin suomalainen paikka”, hän kirjoittaa.

Kemistä ei Amos Chapplen mukaan juurikaan puhuttu ennen viime vuotta. Silloin ”pieni Kemi löysi itsensä etulinjasta kriisissä, joka uhkaa hajottaa Euroopan”. Chapple sanoo Kemin olevan monen siirtolaisen matkan päätepysäkki.

Reportaasissa kysytään, miksi turvapaikanhakijoita on sitten virrannut Kemiin?

”Suomessa on yksi Euroopan anteliaimpia sosiaaliturvajärjestelmiä pakolaisille. Syyskuussa 2015 Suomen miljonääripääministeri Juha Sipilä lupasi kuvassa näkyvän loma-asuntonsa siirtolaisperheen käyttöön”, Chapple kirjoittaa.

Taustalla näkyy Juha Sipilän omistama keltainen puutalo koivikon keskellä.

Radio Free Europen mukaan ilmoitus näkyi Lähi-idän sosiaalisessa mediassa ja viesti oli selvä.

”Pakolaiset ovat tervetulleita Suomeen”, reportaasissa todetaan.

Amos Chapple on haastatellut reportaasiaan varten niin Kemissä asuvia turvapaikanhakijoita kuin myös kaupungista lähtöisin olevan Soldiers of Odin -katupartioryhmän jäseniä.

Eräs turvapaikanhakija kertoo Punaisen ristin kieli- ja kulttuuriopetuksen tunnilla vahvojen ennakkoluulojensa kristittyjä kohtaan kadonneen Suomessa.

”Luulin ennen, että kristityt vihaavat islamia, että he haluavat tappaa meidät ja sekaantua sisäpolitiikkaamme. Luulin, että he haluavat estää maitamme kehittymästä. Sitten tulin Suomeen ja näin, että he ovatkin ihan samanlaisia ihmisiä kuin mekin. He pitävät minusta huolta ja antavat minulle kaiken”, hän toteaa.

Mies kertoo ystävänsä joutuneen sairaalaan Suomessa ja saaneen siellä niin hyvää kohtelua, että hän liikuttui kyyneliin.

Soldiers of Odin ryhmään kuuluva Kim-niminen mies taas valottaa haastattelussa ryhmän taustoja.

”Kemiin saapui joka päivä 500 ihmistä. Punainen risti jakoi heille huopia ja vettä ja he vain heittelivät roskansa pitkin katuja. He olivat niin kiittämättömiä”, hän selvittää.

Kemiläisten tuntoja kuvataan reportaasissa jakaantuneiksi.

”Monet tukevat (Soldier of Odin) ryhmää hiljaisesti ja pelkäävät, mitä suomalaiselle kulttuurille nyt tapahtuu, mutta myös vastustajia on runsaasti”, Amos Chapple kirjoittaa.

Radio Free Europen reportaasi päättyy Punaisen ristin ennusteeseen siitä, että siirtolaisvirrat lähtevät taas liikkeelle keväällä.

”On merkkejä siitä, että Suomen asenteet uusiin tulijoihin ovat kovenemassa. Helmikuussa 2016 pääministeri veti pois tarjouksensa siirtolaisten majoittamisesta loma-asunnolleen. Hän kertoi mielenmuutoksensa syyksi turvallisuussyyt.”

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.