Verkkouutiset

Suomi sulkee suurlähetystöjä säästösyistä

Ulkoministeriö tekee muutoksia Suomen edustustoverkkoon osana valtionhallinnon säästötoimia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Muutokset johtuvat ulkoasiainministeriön toimintamenomäärärahoihin tehdyistä leikkauspäätöksistä.

Suomen suurlähetystöt Luxemburgissa, Slovakian Bratislavassa sekä Slovenian Ljubljanassa suljetaan ensi vuoden loppuun mennessä.

Suomen suhteet Luxemburgiin hoidetaan jatkossa Suomen Belgian-suurlähetystöstä. Diplomaattiyhteyksiä Slovakiaan ylläpidetään puolestaan jatkossa Suomen Prahan suurlähetystöstä. Sloveniaan Suomi hoitaa suhteensa jatkossa Kroatiassa toimivasta suurlähetystöstään.

Samalla Suomen edustustoverkkoa päivitetään muutoinkin. Beirutissa Libanonissa toimivan väliaikaisen yhteystoimisto muutetaan suurlähetystöksi. Pristinassa Kosovossa toimiva ja vuodesta 2009 lähtien väliaikaisen asiainhoitajan johtama suurlähetystö korotetaan ensi vuonna suurlähettilästasolle.

Näiden muutosten jälkeen Suomella on 89 ulkomaan edustustoa.

Ulkoasiainministeriö on toimeenpannut viime vuosina lukuisia hallinnollisia järjestelyjä säästöjen toteuttamiseksi ja toiminnan tehostamiseksi sekä ministeriössä että ulkomaan edustustoissa. Ministeriö pyrkii kuitenkin säästövelvoitteen puitteissa huolehtimaan Suomen läsnäolosta maissa, joiden poliittinen tai taloudellinen merkitys on kasvamassa.

Hallituksen budjettineuvotteluissa sovittiin, että vastaisuudessa ministeriön toimintamenomäärärahat mitoitetaan siten, että enemmille edustustoverkon supistamisille ei ole tämän jälkeen tarvetta.

Ulkoasiainministeriön vuosittaiset toimintamenot ovat olleet noin 0,4 prosenttia Suomen valtion budjetista. Ulkoasiainministeriön toimintamenoista yli puolet, 103 miljoonaa euroa vuonna 2013, muodostuu edustustoverkon menoista, mikä on 0,19 prosenttia valtion budjetista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)