Verkkouutiset

Ulkomaalaisten rekisterilainsäädäntöä uudistetaan

Sisäministeriö on asettanut hankkeen maahanmuuttoon liittyvien rekisterisäännösten uudistamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hankkeen tarkoituksena on saattaa ulkomaalaisrekisterilainsäädäntö vastaamaan nykyaikaisia rekisterilainsäädännön vaatimuksia ja EU:n yleistä tietosuoja-asetusta.

Ulkomaalaisrekisterilaki koskee muuan muassa henkilötietojen keräämistä ja tallettamista.

– Nykyinen laki on vuodelta 1998. Maahanmuuttohallinnon toimintatavat ja -ympäristö ovat muuttuneet paljon sen jälkeen, eikä laki nykyisellään vastaa esimerkiksi digitalisaation tai viranomaisten tietojenvaihdon vaatimuksiin, kertoo hankkeen valmistelusta vastaava erityisasiantuntija Tuuli Tuunanen sisäministeriöstä.

Maahanmuuton rekisterisäännösten kansallinen kokonaisuudistus liittyy laajempaan EU:n tietosuojauudistukseen, jota Suomessa koordinoi oikeusministeriö.

EU:n yleinen tietosuoja-asetus puolestaan koskee henkilötietojen käsittelyä. Tietosuoja-asetus antaa kansalaisille paremmat edellytykset hallita henkilötietojaan, sillä asetuksessa säädetään rekisteröidyn oikeuksista sekä rekisterinpitäjän ja henkilötietojen käsittelijän velvollisuuksista.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi syksynä. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2018, EU:n tietosuoja-asetuksen osalta viimeistään toukokuussa 2018.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)