Verkkouutiset

Suomessa puhtaat uimavedet

Yleisten uimarantojen vedet ovat Suomessa puhtaita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kesällä 2016 tehtyjen mittausten perusteella suurin osa uimavesistä, 93 prosenttia, oli laadultaan joko erinomaisia tai hyviä, selviää Euroopan ympäristökeskuksen vuotuisesta uimavesiraportista.

Euroopan ympäristökeskuksen uimavesiraportissa ahkerassa käytössä olevien yleisten uimarantojen vedet luokitellaan vuosittain joko erinomaiseksi, hyväksi, tyydyttäväksi tai huonoksi. Suomesta mukana oli 301 yleistä uimarantaa, joista 77 sijaitsi rannikolla ja 224 sisämaassa.

Luonnontilaiset järvet, joiden äärellä ei ole veden laatua vaarantavia tekijöitä, ovat yleensä turvallisia uimareille. Hyvälaatuinenkin uimavesi voi kuitenkin saastua, joskus jopa uimarannan käyttäjien oman toiminnan seurauksena.

Noroviruksen aiheuttaman ripuli- ja oksennustaudin saattaa saada nielemällä uimarin suoliston mikrobeilla saastunutta uimavettä uimisen aikana. Norovirukset voivat levitä uimarantaympäristössä myös esimerkiksi WC-käynnin jälkeen huonon käsihygienian seurauksena. Myös villieläinten jätökset ja jätevedet voivat huonontaa veden laatua.

Uimavesiä valvovat Suomessa kuntien terveydensuojeluviranomaiset. Uimavedestä tutkitaan suolistoperäistä saastumista kuvaavien bakteerien pitoisuudet. Viranomaiset seuraavat myös sinilevien esiintymistä ja uimaveden yleistä tilaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)