Verkkouutiset

Palkansaajajärjestöt haluavat ulottaa työttömyysturvan uudistuksen perusturvaan

Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin mukaan palkansaajakeskusjärjestöt viestittivät hallitukselle, että työttömyysturvan aktiivimalli on ulotettava ansioturvan lisäksi myös perusturvaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työttömyysturvan aktiivimallilla tarkoitetaan sitä, että työttömän aktiivisuutta tarkastellaan kolmen kuukauden välein ja mikäli työtön ei ole ollut riittävän aktiivinen, hänelle asetetaan yksi omavastuupäivä kuukaudessa.

Omavastuupäivän vaikutuksesta ansiosidonnainen päiväraha leikkaantuisi 4,65 prosentilla kuukaudessa ja peruspäiväraha tai työmarkkinatuki 32,40 eurolla kuukaudessa.

Aktiivimallin ulottaminen perusturvaan on kirjattu valtiosihteeri Martti Hetemäen vetämän työllisyystyöryhmän muistioon. Muistiossa lukee, että ”työryhmän työn edetessä on noussut esille tarve ulottaa aktiivimallin tarkastelu koskemaan myös perusturvaa”.

Muistion mukaan mallin ulottaminen vain ansioturvaan johtaisi tilanteeseen, jossa ansioturvaa saavia kannustetaan työllistymään, mutta perusturvaa saavia ei.

Hetemäen vetämä työryhmä jäi erimieliseksi, mutta pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti tiedotusvälineille hallituksen vievän eteenpäin sellaisenaan Hetemäen työryhmän muistiossa esitetyn mallin. Asia lukee myös muistiossa, joka on laadittu hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen tapaamisesta Kesärannassa 5. lokakuuta.

– Minulla on käsitys, että malli menee eteenpäin raportin mukaisesti ja että se koskee sekä perusturvaa että ansioturvaa, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.

Fjäder toteaa, että sopimusta hallitus ja työmarkkinajärjestöt eivät asiasta tehneet, koska Hetemäen työryhmä ei saanut aikaiseksi yksimielistä loppuraporttia.

Työmarkkinajärjestöille tärkeiden asioiden huomioiminen helpottaisi asemoitumista

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan aktiivimallin ulottamisesta perusturvaan ei erityisesti puhuttu hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisessa Kesärannassa. Hallitus vain ilmoitti, että valmistelu etenee Hetemäen työryhmän loppuraportin pohjalta.

– Mikäli aktiivimallia lähdetään viemään eteenpäin työryhmän loppuraportin pohjalta, kyllä me olemme silloin siinä linjassa, että se ulotetaan ansioturvan ohella myös perusturvaan, Palola sanoo.

Palola huomauttaa, että kaikilla työmarkkinaosapuolilla oli omia näkemyksiään työryhmässä työstetystä aktiivimallista, eikä yksikään keskusjärjestö hyväksynyt mallia sellaisena kuin se on työryhmän raporttiin kirjattu.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisessa sovittiinkin, että työttömyyden aikaisen omaehtoisen opiskelun kehittämistä selvitetään yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa hallituksen puoliväliriiheen mennessä, joka pidettäneen huhtikuussa. Työmarkkinajärjestöjen kanssa valmistellaan myös tarkennukset 0-tuntisopimuksien pelisääntöihin.

Palola näkee, että jos työryhmissä työstettäviä asioita voisiin ottaa mukaan aktiivimalliin, se helpottaisi STTK:n asemoitumista aktiivimalliin.

Hallituksen lakiesitys aktiivimallista on tarkoitus laatia siten, että se voidaan antaa eduskunnalle viimeistään ensi vuoden huhtikuun puolivälissä.

Itsenäinen työnhaku ei kelpaa aktiivitoimeksi

STTK toivoo, että opiskeluoikeutta työttömyysturvalla laajennettaisiin ja että työttömän omaehtoinen työnhaku hyväksyttäisiin aktiivitoimeksi, jolla voi välttää työttömyysturvan omavastuupäivän. Omaehtoisella työnhaulla tarkoitetaan sitä, että työtön itse etsii töitä virallisten työnvälityspalvelujen eli TE-toimistojen ohi.

Hetemäen työryhmän loppuraporttiin jääneessä mallissa aktiivitoimenpiteeksi hyväksytään vain työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella, työnhakuvalmennus, uravalmennus ja työkokeilu sekä kotouttamista edistävä omaehtoinen opiskelu ja kuntouttava työtoiminta, joiden katsotaan olevan työllistymissuunnitelman mukaisia, työllistymistä edistäviä palveluita.

Aktiivimallissa edellytetään, että työtön on ollut edeltävän kolmen kuukauden aikana töissä vähintään 18 tunnin ajan neljän viikon aikana tai osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin viiden päivän ajan. Mikäli työtön ei täytä kyseisiä ehtoja, hänelle tulee yksi työttömyysturvan omavastuupäivä kuukaudessa.

STTK:n mielestä myös työttömyysturvan ansio-osaa pitäisi voida käyttää palkkatukena. Ensi vuonna voimaan tulevasta perusturvan käytöstä palkkatukena ja starttirahana laaditaan työmarkkinajärjestöjen kanssa selvitys, jossa arvioidaan edellytyksiä käyttää ansioturvaa vastaavalla tavalla vuoden 2018 alussa.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisessa sovitut työryhmät aiotaan oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan asettaa ensi viikolla.

Aktiivimalli tulisi voimaan vuoden 2018 alussa, mutta ensimmäinen kolmen kuukauden tarkastelujakso alkaisi jo lokakuun 2017 alussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)