Verkkouutiset

Kovaa menoa työmarkkinoilla: potku kasvoihin, palkat maksamatta, 200 työtuntia kuukaudessa…

Työntekijöiden kaltoin kohtelu on arkipäivää Suomessa, ja sen uhreja ovat usein ulkomaalaiset työntekijät, kertoo Palkkatyöläinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lehden mukaan pahimmillaan kyse on pakkotyöstä, orjuuden kaltaisista olosuhteista ja ihmiskaupasta. Uhrien asema on vaikea. He eivät uskalla hakea apua tai tiedä, mistä sitä voisi saada.

Esimerkiksi eräässä helsinkiläisessä, virolaisomistuksessa olevassa ravintolassa on jätetty maksamatta nuorten virolaisten työntekijöiden ylityökorvauksia ja muita palkanlisiä tuhansien eurojen edestä. Aluehallintovirasto on tehnyt ravintolaan useita tarkastuksia, joissa on havaittu puutteita. Ravintolan omistajat eivät ole huomautuksista huolimatta korjanneet toimintaansa.

Työntekijöitä houkuteltiin Suomeen lupaamalla työsuhdeasunto, kokoaikainen työ ja virolaisittain hyvä palkka. Luvattu työsuhdeasunto osoittautui huoneistoksi, jossa osa asukkaista joutui nukkumaan keittiön lattialla.

Kokoaikainen työ tarkoitti 12–18 tunnin työpäiviä, 16 päivän työputkia ja jopa 200 työtuntia kuukaudessa. Kun nuoret työntekijät ryhtyivät peräämään heille kuuluvia ylityökorvauksia ja muita lisiä, ravintolan omistajat uhkasivat lopettaa työsuhteet.

Tämänkaltaisia tapauksia paljastuu ravintola-alalla säännöllisesti. Tyypillisissä tapauksissa työaikakirjanpito on retuperällä tai sitä ei ole lainkaan. Tyypillisesti myös ylityökorvaukset ja muut lisät jäävät maksamatta.

Rakennusliitosta kerrotaan lehdelle tapauksesta, jossa työntekijä meni pyytämään palkkakuittia työnantajaltaan. Vastaukseksi työnantaja potkaisi työntekijää kasvoihin. Työntekijän leukaluu murtui ja paikalle tullut ambulanssihenkilökunta teki tapauksesta rikosilmoituksen, Palkkatyöläinen kertoo.

Rakennusliiton tarkastajia uhkaillaan myös hengenmenolla.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan työntekijöiden kaltoin kohteluun syyllistyvät myös suomalaiset yritykset.

Esimerkiksi suomalaisista siivous- ja kiinteistöpalvelualan yrityksistä on paljastunut tapauksia, joissa työehtosopimuksen mukaista palkkaa ei ole maksettu ja työaikakirjanpitoa on laiminlyöty. Yritysten ylin johto on sanonut, ettei ole tiennyt väärinkäytöksistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)