Verkkouutiset

Akavan Sture Fjäder: Suomen malli on kyllä kuopattu

Pääministeri Juha Sipilä yritti vedota työmarkkinajärjestöihin Suomen palkkamallin puolesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus ja työmarkkinaosapuolet tapasivat tänään aamulla talousneuvoston kokouksessa. Kokouksen aluksi keskusteltiin työmarkkinatilanteesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) muistutti, että Suomen malli sisältyi kilpailukykysopimukseen. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo olevansa eri mieltä siitä, kuinka vahvasti Suomen malli oli osa kikyä.

Hallituksen pyynnöstä työmarkkinakeskusjärjestöt tuottivat paperille muutaman rivin tavoitellusta Suomen mallista kilpailukykysopimusneuvotteluiden jälkeen.

– Kiky-sopimuksessahan hallitus tuli vastaan kattavuudessa 515 miljoonaa euroa veronalennuksin eikä tullut leikkauksia. Suomen malli oli kyllä osa kikyä jollakin tavalla, mutta kikyn vaikutushan lakkaa nyt, kun ensimmäiset sopimukset ensi syksynä lakkaavat, Fjäder muotoilee.

Fjäderin johtopäätös aamun tapaamisesta on, että hallitus pysyy poissa ensi syksyn liittokierrokselta eikä sotkeudu työmarkkinoihin.

– Kiista on EK:n ja kolmen palkansaajajärjestöjen välinen ja liittyy keskusjärjestösopimuksiin. Ja se kiista hoidetaan meidän kesken, Fjäder painottaa.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtoryhmä tapaa ensi maanantaina. Yhtenä aiheena kokouksen esityslistalla ovat EK:n irtisanomat keskusjärjestösopimukset ja miten ne siirretään liittotasolle.

Ei kiky kakkosta

Ensi syksyn liittokierrosta varten Suomen Pankki laatii suunnitellusti kansantalouden tilasta ennusteen ja katsauksen maailmantaloudesta sekä kilpailukykysopimuksen vaikutuksista, mutta mitään Suomen mallia koskevaa valmistelua ei Fjäderin mukaan ole enää olemassa.

– Suomen malli on kyllä kuopattu, Fjäder toteaa.

Siitä huolimatta faktat, talousluvut ja työllisyysaste, ovat hänen mukaansa samat ja nousevat pöydälle liittokierroksella, vaikka Suomen mallia ei enää valmistellakaan.

– Hallitus on huolissaan, ettei palkkakierros korreloi faktojen kanssa. Jatkamme hallituksen kanssa tiedonvaihtoa, mutta mitään yhteiskuntasopimus tai kiky kakkosta ei tule, Fjäder sanoo.

Metsäteollisuus irtaantui vientivetoisen palkkamallin valmistelusta viime viikolla, ja sen jälkeen palkansaajajärjestöt ilmoittivat lopettavansa mallin valmistelun. Laaja-alaisen Suomen mallin valmistelu päättyi jo aiemmin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)