Verkkouutiset

Työllisyysryhmän muistiossa esitetään omavastuupäivien ulottamista perusturvaan

Työllisyysryhmä on valmistellut esityksen uusista omavastuupäivistä ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen asettama kolmikantainen työllisyysryhmä sai työnsä päätöksen eilen sunnuntaina myöhään illalla.

Hallituksen toiveista huolimatta yksimielistä esitystä ei syntynyt. Työmarkkinakeskusjärjestöt jättivät muistioon täydentävät lausumansa.

Työryhmä on valmistellut valtiosihteeri Martti Hetemäen ohjauksessa esityksen työttömyysturvan uudistamiseksi. Uutta mallia kutsutaan ”aktiivimallin omavastuupäiviksi”, jolla pyritään kannustamaan työttömiä aktiivisuuteen työnhaussa koko työttömyysjakson ajan.

Työttömien aktiivisuutta tarkastellaan kolmen kuukauden välein. Omavastuupäiviä ei aseteta, mikäli työtön on ollut edeltävän kolmen kuukauden aikana töissä vähintään 18 tunnin ajan neljän viikon aikana tai osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin viiden päivän ajan.

Mikäli työtön ei täytä kyseisiä ehtoja, hänelle tulee yksi työttömyysturvan omavastuupäivä kuukaudessa. Yhden omavastuupäivän vaikutuksesta ansiosidonnaisen työttömyysturvan taso laskee 4,65 prosenttia kuukaudessa.

Ajatuksena on, että työttömiä palkitaan aktiivisuudesta siten, että he saavat pitää täyden työttömyysturvan. Passiivisuudesta työttömyysturvan taso laskee.

Myös perusturvaa saavia kannustettava työllistymään

Työllisyysryhmän muistiossa käsitellään omavastuupäivien ulottamista myös perusturvaan. Perusturvalla tarkoitetaan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea.

Peruspäivärahan määrä on 696,60 euroa kuukaudessa vuonna 2017. Yhden omavastuupäivän vaikutus perusturvaan olisi 32,40 euroa kuukaudessa ja laskisi tuen määrän 664,20 euroon kuukaudessa.

Muistion mukaan mallin ulottaminen vain ansioturvaan johtaisi tilanteeseen, jossa ansioturvaa saavia kannustetaan työllistymään, mutta perusturvaa saavia ei.

Verkkouutisten tietojen mukaan omavastuupäivien ulottaminen myös perusturvaan otettiin muistioon palkansaajajärjestöjen vaatimuksesta.

Hetemäki luovutti työllisyysryhmän muistion valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.) tänään. Orpon mukaan hallitus aikoo päättää etenemisestä työllisyysryhmän muistion pohjalta tavoitteenaan 10 000 uutta työllistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)