Verkkouutiset

Työllisyyspaketti vastatuulessa – SAK ei lämpene työttömyysturvan leikkurille

Hallituksen työllisyyspaketti ei saa yksimielistä hyväksyntää työmarkkinakeskusjärjestöiltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus on esitellyt työmarkkinakeskusjärjestöille ehdotuksensa työllisyyspaketiksi, ja työmarkkinajärjestöt kertoivat kantansa paketin sisältöön hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisessa tänään iltapäivällä.

Hallituksesta ei tänään haluttu kommentoida paketin sisältöä.

Verkkouutisten tietojen mukaan työllisyyspaketin merkittävin ehdotus, työttömyysturvaan suunniteltu leikkuri on vastatuulessa. Virkamiesten tekemän esityksen mukaan työttömyysturvaa leikattaisiin kolmen kuukauden välein kolmella prosentilla, mikäli työtön ei ole ollut kolmen kuukauden aikana vähintään viittä päivää töissä.

SAK suhtautuu työttömyysturvaan kohdistuviin muutoksiin kielteisesti. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisen osalta järjestön kanta on ehdoton. Akava on valmis harkitsemaan työttömyysturvan kehittämistä passiivisesta aktiiviseksi tueksi, mutta työttömän aktiivisuudeksi täytyy hyväksyä muutakin kuin viiden päivän työssäolo.

Myöskään ansiosidonnaisen päivärahan käyttäminen palkkatukena tai starttirahana ei nauti varauksetonta tukea. SAK on valmiimpi hyväksymään ansiosidonnaisen päivärahan käytön palkkatukena kuin starttirahana. EK puolestaan on epäillyt kumpaakin vaihtoehtoa, mutta lopulliseen kantaan vaikuttaa, minkälainen kokonaisuus työllisyyspaketista on muodostumassa.

Huolena on, että ansiosidonnaisen käyttö starttirahana vääristäisi yritysten välistä kilpailua. Lisäksi ansiosidonnaisen käytön laajentamiseen liittyy periaatteellinen kysymys siitä, halutaanko työnantajien ja työntekijöiden rahoittamaa ansioturvaa alkaa käyttää perusturvan rahoittamiseen.

STTK ja Akava suhtautuvat myönteisesti ansiosidonnaisen käyttöön palkkatukena ja starttirahana.

Palkka alle työehtosopimuksen

Eläkearmahdusta pidetään inhimillisenä ehdotuksena, mutta sen pelätään aiheuttavan ikäsyrjintää ja sen nähdään olevan ristiriidassa työurien pidentämistavoitteen kanssa. Perussuomalaisten Lex Lindströmiksi ristimän eläkearmahduksen tarkoituksena on päästää viisi vuotta työttömänä olleet yli 60-vuotiaat eläkkeelle kertaratkaisuna. EK vastustaa ehdotusta, sillä se pelkää, että kerran tehdystä ratkaisusta tulee tapa.

Työllisyyspakettiin sisältyy myös ehdotus, että pitkäaikaistyöttömille ja ilman alan työkokemusta oleville henkilöille voitaisiin maksaa aluksi palkkaa, joka on alle työehtosopimuksen minimi- ja taulukkopalkkojen. Ehdotusta on tarkoitus edistää työehtosopimusten kautta, eli liittojen välisissä neuvotteluissa.

Paketissa on myös työvoimapalveluiden tehostamiseen ja nuorille kohdistettuihin toimiin, kuten etsivään nuorisotyöhön, liittyviä esityksiä.

Verkkouutisten tietojen mukaan paketilla oli tarkoitus lisätä työllisyyttä peräti 60 000 hengellä. Hallituksen tavoitteena on parantaa työllisyyttä 110 000 hengellä, ja laskennallisesti kilpailukykysopimus, hallituksen keväällä päättämät työllisyystoimet ja hallituksen ehdottama työllisyyspaketti yltäisivät tavoitteeseen.

Vaikka hallitus ei saisikaan työmarkkinajärjestöjen yksimielistä hyväksyntää työllisyyspaketilleen, toisaalla pelätään ja toisaalla toivotaan, että hallitus hyväksyisi paketin siitä huolimatta.

Hallituksen on tarkoitus päättää työllisyyspaketista huomenna keskiviikkona ja torstaina käytävässä budjettiriihessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)