Verkkouutiset

Väitös: Suomen työlainsäädäntöä pitäisi ajanmukaistaa

Suomen työlainsäädäntö on joiltain osin vanhentunutta. Sitä on uudistettava, jotta se vastaisi paremmin nykypäivän työelämän vaatimuksia, todetaan tuoreessa väitöskirjassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Työlainsäädännöllä on yhdessä työmarkkinakäytäntöjen kanssa myös ratkaiseva merkitys Suomen kilpailukyvyn kannalta, sanoo Harry Salonaho väitöstiedotteessaan.

Salonaho kysyy väitöskirjassaan, eikö työoikeuden johtavaa periaatetta – heikomman osapuolen eli työntekijän suojelua – pitäisi muuttaa ja laajentaa niin, että siihen kuuluisi myös työpaikkojen suojelu, sillä työmarkkinat ovat muuttuneet rajusti 2000-luvulla.

– Viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana teollisuuden työpaikkojen määrä on vähentynyt yli 100 000:lla, uusia työpaikkoja on syntynyt pääasiassa palveluelinkeinoihin, ja osa- ja määräaikaisten työntekijöiden määrä on lisääntynyt tuntuvasti, hän toteaa väitöstiedotteessaan.

Salonaho analysoi työtuomioistuimen 2000-luvulla antamia tuomioita sekä vertaa kahden Suomelle tärkeän kilpailijamaan, Ruotsin ja Saksan, olosuhteita ja esittelee työmarkkinoiden keskeisten toimijoiden haastatteluista saadut tulokset.

Hän esittää myös joukon muutosehdotuksia, joiden voidaan ajatella parantavan työmarkkinoiden toimintaa ja siten myös Suomen kilpailukykyä.

– Suomen työmarkkinapolitiikassa tarvitaan ajattelutavan muutosta. Työmarkkinaosapuolten on hyväksyttävä, että työlainsäädäntö ja työmarkkinakäytännöt ovat maan kilpailukyvyn tärkeitä osatekijöitä ja että tehtävillä muutoksilla on pyrittävä pääasiassa edistämään työllisyyttä, parantamaan yritysten kilpailukykyä ja turvaamaan hyvinvointiyhteiskunnan säilyminen, Salonaho toteaa.

KTM Harry Salonahon väitöskirja Förändringsbehov i Finlands arbetslagstiftning och arbetsmarknadsmekanismer tarkastetaan maanantaina 30. marraskuuta Hanken Svenska Handelshögskolanissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)