Verkkouutiset

Työhyvinvointi heikkenee muutoksissa

Hyvinvointia tukevat voimavarat jakautuvat työelämässä epätasaisesti, kertoo metsäteollisuuden työntekijöitä käsittelevä väitöstutkimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työntekijöiden henkinen hyvinvointi heikkenee organisaatiomuutoksissa.

– Niistä selviytyäkseen työntekijä tarvitsee samoja voimavaroja, jotka auttavat häntä jaksamaan pitkällä aikavälillä. Näitä ovat esimerkiksi vahva elämänhallinnan tunne ja sosiaalinen tuki työpaikalla, kertoo Krista Pahkinin väitöstiedotteessaan.

Hän selvitti paitsi organisaatiomuutoksia, myös työntekijöiden työhyvinvointia pitkällä aikavälillä. Hyvinvointi pysyy melko samalla tasolla pitkiä aikoja. Seurantatutkimuksen aikaan huonosti voivat työntekijät olivat työskennelleet muita huonommissa työolosuhteissa jo kymmenen vuotta aiemmin. Myös heidän yksilölliset voimavaransa olivat heikompia jo lähtötilanteessa.

Resursseissa tapahtuva muutos vuosien aikana vaikuttaa menevän eri suuntiin, eli resurssit lisääntyvät hyvin voivilla työntekijöillä ja heikkenevät niillä, joiden työhyvinvointi oli alkujaan heikompi.

Poikkeuksellisen laaja aineisto koostuu vuosina 1986–2009 kerätyistä kyselytiedoista sekä organisaatiokohtaisista ja kansallisista rekisteriaineistoista. Tutkittavana oli yli 4000 suomalaista metsäteollisuuden työntekijää. Tutkittavaan ajanjaksoon sisältyi niin taloudellisesti vakaan kasvun, voimakkaan kansainvälistymisen kuin taloudellisen taantumankin kausi.

Tuki tärkeää

Henkisen hyvinvoinnin heikkenemistä ilmeni organisaatiomuutosten tyypistä riippumatta, olipa kyse organisaation toiminnan laajentumisesta tai supistumisesta. Yksilön arvio muutoksen merkityksestä itselle eli muutoskokemus osoittautui merkittäväksi terveyden ja henkisen hyvinvoinnin kannalta.

– Tulokset osoittivat, että kielteinen muutoskokemus heikentää myös myönteistä, motivationaalista hyvinvointia, eli se ei ainoastaan lisää kuormittuneisuutta, Pahkin toteaa.

Hyväkään sosiaalinen tuki työtovereilta ennen organisaatiomuutosta ei väittelijän mukaan suojannut työntekijää työhyvinvoinnin heikkenemiseltä, jos hän itse koki muutoksen kielteisesti.

– Organisaatio voi vaikuttaa muutoskokemukseen tarjoamalla työntekijälle vaikuttamismahdollisuuksia omaa työtä koskeviin muutoksiin. Lisäksi tarvitaan johdon ja esimiesten hyväksi koettua muutosjohtamista, eli riittävää vuorovaikutusta, tukea ja oikeudenmukaista toimintaa, Pahkin sanoo.

Krista Pahkinin väitöstutkimus Staying well in an unstable world of work – Prospective cohort study of the determinants of employee well-being tarkastetaan Helsingin yliopistossa keskiviikkona 11. maaliskuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)