Verkkouutiset

Työllisyysryhmä edistynyt karenssien purussa – työ jatkuu sunnuntaina

Elinkeinoelämän keskusliitto kannustaa hallitusta päättämään ansioturvan uudistuksesta ilman palkansaajien hyväksyntää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen asettama kolmikantainen työllisyystyöryhmä on Verkkouutisten saamien tietojen mukaan edistynyt työssään. Työryhmä pitää lauantaina vapaapäivän ja jatkaa työskentelyään sunnuntaina.

Valmista odotetaan maanantaiaamuksi, jolloin SAK:n hallitus kokoontuu.

Työllisyysryhmässä on päästy eteenpäin kahden rinnakkaisen karenssijärjestelmän osalta siten, että kaksinkertaista karenssia työttömälle ei tulisi. Erityisesti SAK on vaatinut, ettei niin kutsuttua kaksoisgiljotiinia saa synnyttää.

Neuvottelut ovat edenneet siten, että jos työtön on saanut esimerkiksi 30 päivän karenssiajan kieltäydyttyään laatimasta työllistämissuunnitelmaa, niin hänelle ei voitaisi enää sen päälle määrätä karenssipäivää passiivisuudesta.

Työryhmässä on työstetty omavastuumalliksi nimettyä uudistusta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Jatkossa työttömän aktiivisuutta kontrolloitaisiin kolmen kuukauden välein. Kolmen kuukauden aikana työttömän pitäisi tehdä vähintään 18 tuntia ihan mitä tahansa työtä tai osallistua aktiivitoimenpiteisiin viiden päivän ajan. Aktiivitoimenpiteillä tarkoitetaan työkokeiluun, kuntoutukseen, kotouttamiskoulutukseen, työvoimapoliittiseen tai omaehtoiseen koulutukseen osallistumista.

Mikäli työtön ei ole täyttänyt asetettuja työssäolo- ja aktiivisuusehtoja, hänen työttömyysturvaansa leikataan yhdellä päivällä kuukaudessa seuraavan kolmen kuukauden ajan, jolloin aktiivisuutta tarkastellaan seuraavan kerran. Täydet päivärahat saa, jos on ollut riittävän aktiivinen. Työttömyysturvan taso ei siis laskisi jatkuvasti, vaan päivärahaa maksettaisiin joko 21,5 päivältä tai 20,5 päivältä kuukaudessa.

Näitä yksittäisiä karenssipäiviä kutsuttaisiin uudessa mallissa omavastuupäiviksi. Yhden omavastuupäivän vaikutuksesta työttömän ansiosidonnainen työttömyysturva leikkaantuisi vajaalla viidellä prosentilla kuukaudessa. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

EK toivoo hallituksen päättävän uudistuksesta

Työryhmässä on edistytty myös työttömyysturvalla opiskelun osalta. Palkansaajajärjestöt ovat vaatineet, Akava etunenässä, että työttömyysturvalla voisi opiskella nykyistä vapaammin. Työryhmässä on käyty läpi ongelmat, joita työttömyysturvalla opiskeluun liittyy. Asia vaatinee kuitenkin jatkovalmistelua.

Työttömän haastatteluiden osalta työryhmässä ei ole edistytty. Hallitus on päättänyt, että työttömille ryhdytään järjestämään kolmen kuukauden välein haastatteluita. Haastatteluilla ei ole kytköstä karenssijärjestelmään. Työryhmässä oli tarkoitus pohtia, miten haastattelut ja aktiivisuuden kontrollointi voitaisiin samanaikaistaa.

Hallitus toivoo, että työllisyysryhmä saisi aikaiseksi yksimielisen esityksen ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisesta. Palkansaajajärjestöt käsittelevät työllisyysryhmän työn tulosta hallinnoissaan ensi viikolla.

Ratkaisevana pidetään SAK:n hallituksen kokousta maanantaina. SAK on suhtautunut kielteisesti ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamiseen, jos se vie ”järjestelmästä rahaa ulos”. SAK:n hallitus joutuu puntaroimaan, kelpaako työryhmässä valmisteltu malli järjestölle vai ei. Mikäli vastaus on ei, maan hallitus saattaa viedä eteenpäin esimerkiksi vain omavastuumallin ilman työryhmässä neuvotellun paketin muita osia.

Osana kokonaispakettia hallitus on luvannut työmarkkinajärjestöille vetää pois eduskunnasta omavastuuajan pidentämisesityksensä. Eduskunnassa olevan esityksen mukaan omavastuuaika työttömyyden alussa pitenisi viidestä seitsemään päivään. Jos työmarkkinajärjestöt eivät yksimielisesti hyväksy työllisyysryhmän esitystä, hallituksella ei ole syytä perua omavastuuajan pidennystä.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) kannustaa hallitusta päättämään ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutoksesta, vaikka työmarkkinajärjestöt eivät uudistusta siunaisikaan. EK painottaa, että tarkoituksena oli vain valmistella uudistus, ei päättää siitä yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)