TV:n katselu on yhä lisääntynyt ja samalla monipuolistunut

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten TV:n katselu on edelleen lisääntynyt ja samalla monipuolistunut.

  • LKS 20170604 LKS 20170516 - Television käyttöä kaukosäätimellä Helsingissä tiistaina 16. toukokuuta 2017. Osa antenniverkon tv-kanavista vaihtaa lähetystaajuutta keskiviikkona. Muutosten takia osa televisionkatsojista joutuu tekemään kanavahaun uudestaan. Jotkut vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. LEHTIKUVA / LINDA MANNER

    Eniten TV-sisältöjen katsomista ovat lisänneet 15-24-vuotiaat.

    ()

DNA:n teettämän digitaalisia elämäntapoja selvittävän kyselyn mukaan 30 prosenttia kyselyyn vastanneesta kertoo lisänneensä TV-sisältöjen katsomistaan viimeisen vuoden aikana.

Eniten TV-sisältöjen katsomista ovat lisänneet nuoret (15-24-vuotiaat), joista peräti 42 prosenttia kertoo katselun lisääntyneen.

TV-sisältöjen katsomisen kerrottiin lisääntyneen selvästi enemmän kuin esimerkiksi sosiaaliseen mediaan tai musiikin kuunteluun käytettävän ajan. Ainoastaan puhelimen käytön kerrottiin lisääntyneen vielä enemmän.

TV-sisältöjen katseluun käyttää kyselyn perusteella vähintään tunnin päivässä 43 prosenttia suomalaisista. Yli kahden tunnin katsojia on 17 prosenttia kyselyyn vastanneista. Tutkimuksessa TV-sisältöjen katsomiseksi laskettiin käyttö kaikilla päätelaitteilla, ja myös Netflixin, HBO:n ja YLE Areenan kaltaisten palveluiden käyttö.

Sisältöjä katsotaan kaikilla laitteilla

Tutkimuksen mukaan lähes 90 prosenttia suomalaisista kotitalouksista omistaa yhä television. Älytelevisio on 39 prosentilla kotitalouksista ja perinteinen TV-laite 61 prosentilla.

Kannettava tietokone on 83 prosentilla kotitalouksista ja tablet-tietokone 59 prosentilla. Tietokoneen tai mobiililaitteen sisältöjen televisioon "peilaamiseen" käytettävä Chromecast- tai Apple TV-laite on 19 prosentissa kodeista.

TV:n katseluun käytetään yhä useammin muita laitteita kuin perinteistä televisiota. Lähes puolet (48 %) suomalaisista katsoo TV-sisältöjä vähintään viikoittain tietokoneella ja miltei kolmannes (31 %) älypuhelimella.

Suuri osa katsojista tahtoo käyttää kaikkia mahdollisia välineitä TV-sisältöjen katseluun ja enemmistölle (57 %) kyselyyn vastanneista on tärkeää saada katsella TV-sisältöjä juuri silloin kuin itselle sopii.

Netistä katsotaan erityisesti Youtube-videoita ja käytetään kotimaisten mediayhtiöiden katsomispalveluita. Yli kaksi kolmesta (65 %) suomalaisesta kertoo katsovansa Yle Areenan, MTV Katsomon ja Ruudun sisältöjä tietokoneella.

Suoratoistopalveluita kuten Netflix ja HBO Nordic käytetään tasaisesti kaikilla eri laitteilla (televisio 32 %, älypuhelin 33 %, tietokone 35 % ja tabletti 40 %).

Valtaosalla suomalaisista on myös puhelimessaan jokin TV-, media- tai videosovellus. Niistä selvästi suosituin on Youtube, joka on käytössä 56 prosentilla suomalaisista. Yle Areena löytyy 38 prosentin puhelimesta ja Netflix 23 prosentilta.

Yli puolet nuorista somettaa TV:n ääressä

Television katselu ja sosiaalinen media liittyvät kyselyn perusteella tiiviisti yhteen.

Lähes kolmannes (32 %) suomalaisista kertoo käyttävänsä aina tai usein sosiaalista mediaa samaan aikaan TV:n katselun kanssa. Nuorista vastaajista (15-24-vuotiaat) peräti 57 prosenttia vastaa näin.

Kaksi kolmasosaa (67 %) kertoo myös, että sosiaalisen median käyttö liittyy ainakin joskus nimenomaan katsottavaan ohjelmaan.

DNA:n Digitaaliset Elämäntavat -tutkimukseen vastasi 1005 suomalaista toukokuussa 2017. Tulokset on painotettu Suomen väestöä edustaviksi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.