Verkkouutiset

Turvattomuus ja väkivalta lisääntyneet opetus- ja kasvatusalalla

Turvattomuus ja väkivalta ovat lisääntyneet opetus- ja kasvatusalalla. Päivittäisestä väkivallasta kärsivät eniten erityisopettajat, kouluavustajat ja lastentarhaopettajat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Stop väkivallalle kouluissa ja päiväkodeissa -hankkeessa kehitettiin opetus- ja kasvatusalan väkivaltatilanteiden ilmoitus- ja käsittelymenettelyä, jotta esimiesten on helpompi tarttua tilanteisiin ja parantaa koulujen ja päiväkotien turvallisuutta.

– Halusimme opetus- ja kasvatusalalle yhteiset menettelytavat väkivaltatilanteisiin. Väkivalta ja väkivallan uhka tulee tunnistaa, tilanteisiin tulee reagoida ja turvallisuutta parantavat toimet on suunniteltava nykyistä paremmin, kertoo Opettajien ammattijärjestö OAJ:n työelämäasiamies Riina Länsikallio.

OAJ:n työolobarometrin mukaan kymmenen prosenttia opettajista ja opetusalan esimiehistä oli kohdannut väkivallan uhkaa työssään viimeisen vuoden aikana.

Seitsemälle prosentille väkivalta oli aiheuttanut sairautta tai työstä poissaoloa.

OAJ arvioi, että puuttumattomuus väkivaltatilanteisiin aiheuttaa kunnille yli kahden miljoonan euron sairauspoissaolo- ja sijaiskustannukset.

Ohjeet käyttöön

Työterveyslaitos ja OAJ loivat opetus- ja kasvatusalalle yhteiset ohjeet ja lomakkeet väkivaltatilanteen ilmoittamiseen ja käsittelyyn.

Väkivallan hallintamenetelmää testattiin lähes 30 opetus- ja kasvatusalan työpaikassa. Työpaikoilla käytiin läpi, miten väkivaltatilanteissa toimitaan ja kerättiin kokemuksia opettajilta ja muilta työntekijöiltä väkivaltatilanteiden ilmoitus- ja käsittelymenettelystä.

Hankkeessa on kuvattu koko väkivallan hallinnan prosessi. Se ohjeistaa, miten väkivaltatilanteissa kouluissa ja päiväkodeissa pitää toimia, miten tilanteita tulee käsitellä ja millaisiin jatkotoimiin tulee ryhtyä. Jatkossa väkivallan hallintamenetelmää on tarkoitus kehittää myös sähköiseen muotoon.

Menetelmässä on Länsikallion mukaan huomioitu opetus- ja kasvatusalan erityislainsäädäntö, jotta esimerkiksi yksilön tietoturva ei vaarannu.

– On suositeltavaa, että ilmoitusmenettelyä, opettajien väkivaltatilanteiden torjuntakoulutusta ja kehityshankkeita, jotka kohdistuvat oppilaiden ja opettajien psyykkiseen hyvinvointiin järjestetään erityisesti päiväkodeissa ja kouluissa, joissa on paljon erityisoppilaita, ongelmakäyttäytymistä ja tyytymättömyyttä, sanoo erityisasiantuntija Virpi Fagerström Työterveyslaitoksesta.

Stop väkivallalle kouluissa ja päiväkodeissa -hankkeeseen osallistui yhdeksän työnantajaa ja 27 kasvatus- ja opetusalan työpaikkaa. Niissä työskenteli 793 opettajaa ja 584 muuta työntekijää. Hanke toteutettiin yhteistyössä kuntien ja työmarkkinajärjestöjen kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)