Joka toinen suhtautuu kielteisesti turvapaikanhakijoihin – puolueet hajalla

Perussuomalaisten kannattajat kriittisimpiä, vihreät ja kokoomus vapaamielisimpiä.

  • STT-LEHTIKUVAN VUODET KUVAT 2015
LKS 20151230  Mikael Agricolan kirkon krypta toimii hätämajoitustilana Suomeen saapuneille turvapaikanhakijoille, Helsingissä 5. syyskuuta 2015. Irakilainen 23-vuotias Alaa Al-Badi pakeni Irakista kumiveneellä Turkin kautta Kreikkaan ja on nyt majoittuneena Helsingin Agrikolan Kirkon kryptan majoitustilassa. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

    Turvapaikanhakijoita Agricolan kirkossa Helsingissä.

    ()

Puolet suomalaisista suhtautuu kielteisesti turvapaikanhakijoiden kasvavaan määrään, kertoo Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tuore selvitys. Miehistä 52 prosenttia pitää ilmiötä kielteisenä, naisista 44 prosenttia.

Turvapaikanhakijat jakavat eri puolueiden kannattajia. Perussuomalaisten kannattajista 91 prosenttia suhtautuu turvapaikanhakijoiden määrään kielteisesti, mutta vihreiden kannattajista vain 23 prosenttia. Näiden väliin asettuvat keskusta (60 prosenttia), SDP (53), vasemmistoliitto (40) ja kokoomus (34).

Myönteisesti turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun suhtautuu 22 prosenttia kaikista suomalaista.

Kaksi kolmasosaa (68 prosenttia) katsoo, että Suomi on varautunut huonosti turvapaikanhakijoiden lisääntyvään määrään. Eri puolueiden kannattajat ovat melko samanmielisiä, ja ääripäissä ovat perussuomalaiset (85 prosenttia) ja vihreät (56 prosenttia).

Lähes kaikki suomalaiset katsovat, että turvapaikkakysymys pitää hoitaa EU:ssa yhteisesti. 86 prosenttia sanoo, että EU tarvitsee yhteisen maahanmuuttopolitiikan. Suurin kannatus tällä on kokoomuksen äänestäjien keskuudessa (96 prosenttia), mutta EU-kriittisistä perussuomalaisistakin 74 prosenttia pitää EU-politiikkaa tarpeellisena.

– Mielestäni on merkittävää, että mielipidetutkimuksen mukaan suomalaisilla on hyvin yksiselitteinen kanta siihen, että tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan EU:n yhteistä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa, sanoo MTS:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Vikman (kok.).

Vikman katsoo MTS:n tutkimuksen perusteella, että sisäministeri Petteri Orpon (kok.) turvapaikkalinja nauttii Suomessa laajaa tukea. Vikman sanoo, että tärkeintä on nyt saada EU:n ulkorajavalvonta ja hakijoiden rekisteröinti toimimaan.

– Euroopan maahanmuuttopolitiikkaan on löydyttävä eurooppalainen ratkaisu. Suomen on neuvotteluissa pidettävä kiinni siitä, että uudistukset eivät luo lisää painetta Pohjois-Eurooppaan

MTS:n mukaan kansalaiset pitävät tulevaisuutta turvattomampana kuin koskaan ennen. Tähän vaikuttavat ennen kaikkea työllisyystilanne, terrorismin kasvu, Euroopan talousnäkymät ja turvapaikanhakijoiden määrän kasvu.

– Se on selvä viesti, joka meidän päättäjien on kuultava, Vikman sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.