Verkkouutiset

Turusta löytyi radioaktiivista jätettä: ”samaa, jota oli Tshernobylin laskeumassa”

Turun yliopiston Luonnontieteiden talo II:n peruskorjaus keskeytettiin perjantaina, kun talon kellarista löydettiin radioaktiivista ainetta sisältäneet kaivot.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yle Uutisten mukaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) tutkimuksissa on selvinnyt, etteivät Turun yliopistolta löydetyt radioaktiiviset aineet eivät ole aiheuttaneet vaaraa ihmisille. Kaivojen ulkopuolinen säteily oli STUK:n mittauksissa normaalin taustasäteilyn luokkaa. Säteilyastioiden eli betonin pinnalla säteilytasot olivat matalia.

Löydöksistä ensimmäisenä perjantaina uutisoineen Turun Sanomien mukaan kaivoissa on astioihin pakattua nestemäistä ja kiinteää jätettä. TS kertoo, että STUK:n mukaan kyse on ainakin cesiumin isotoopista 137 ja koboltin isotoopista 60. Cesium 137 on aine, jota vapautuu esimerkiksi ydinvoimalaturmien yhteydessä.

– Se on samaa, jota oli esimerkiksi Tshernobylin laskeumassa, kertoo ylitarkastaja Elina Venelampi STUK:ista TS:lle.

Lehden mukaan alue on eristetty.

Turun yliopiston mukaan kaivot on rakennettu nimenomaan tällaista säilytystä varten, ja niissä on yhä ”viime vuosituhannelta jäänyttä radioaktiivista ainetta”. TS:n mukaan kaivot ovat todennäköisesti peräisin 1970- tai 1980-luvuilta.

Yle Uutisten mukaan Turun yliopisto hävittää jätteet asianmukaisesti.

Turun yliopiston vararehtorin, fysiikan professorin Kalle-Antti Suominen sanoo yliopiston nettisivuilla, että tiedonkulku kaivojen käytöstä on jossakin vaiheessa katkennut muuttojen yhteydessä eikä kaivojen oletettu sisältävän radioaktiivista ainetta.

Purkutyön yhteydessä työmiehet avasivat yhden kaivon kannen ja havaitsivat siellä olevan säilytysastioita.

Suominen sanoo, ettei löydöksistä ole aiheutunut turvallisuusriskiä.

– Ei näistä saisi edes likaista pommia. Periaatteellisesti noloahan tämä meidän kannaltamme tietysti on, hän sanoo TS:lle.

Yliopiston mukaan kaivoista ei ole päässyt säteilyä sen tiloihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)