Verkkouutiset

TS: Turku kuljettaa miljoonarallissa jätteitä Ruotsiin ja Viroon

Jätepolttolaitoshankkeen kariutuminen on tullut kalliiksi Turun seudulle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oriketoon kaavaillun laitoshankkeen toteutumatta jääminen on maksanut Turun seudulle menetettyinä energiatuloina vuoden 2009 jälkeen noin 52 miljoonaa euroa, Naantalin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikko Rönnholm kertoo Turun Sanomille.

Polttolaitoshanke kariutui Lounais-Suomen ympäristökeskuksen kielteiseen ympäristölupapäätökseen vuonna 2006. Sen jälkeen Turku joutunut laivaamaan jätteitään muun muassa Kotkaan, Ruotsiin ja Viroon.

Suurin osa kustannuksista koostuu menetetystä lämmön- ja sähköntuotannoista, eikä Rönnholmin arvioissa ole otettu lukuun paljonko itse jäterallista on kertynyt kuluja.

Rönnholmin mukaan jätteiden kuljettaminen Viroon ja Ruotsiin on maksanut saman verran, kuin mitä Orikedon laitos olisi saanut jätekuormista porttimaksuja.

”Lisäksi me joudumme maksamaan vuosittain vähintään kaksi miljoonaa euroa päästöoikeuksia siitä hyvästä, että tuotamme edellä mainitun energiamäärän muilla keinoilla”, Rönnholm toteaa.

Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskuksen Valonian resurssitehokkuuden projektipäällikkö Riikka Leskinen ei torju täysin polttamista, mutta haluaa kierrätyksen etusijalle. Hän muistuttaa, että jätteet kannattaa nykyisin nähdä raaka-aineina.

Turussa etsitäänkin paraikaa uutta jätteenkäsittelyratkaisua. Paras laitosmuoto on tarkoitus löytää kilpailuttamalla. Uuden laitoksen sijainti ja käsittelytapa ovat kuitenkin vielä toistaiseksi täysin auki, eikä sitä saada toimintaan ennen vuotta 2018.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)