Verkkouutiset

Eva Biaudet: Suomen ei tulisi kohdella Turkkia turvapaikanhakijoille turvallisena maana

Rkp:n kansanedustajan mielestä Suomen pitäisi vastustaa EU:n komission esitystä turvallisista maista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan suuri valiokunta käsitteli perjantaina Euroopan komission ehdotusta EU:n yhteisestä turvallisten alkuperämaiden luettelosta ”osana muuttoliikeagendan toimeenpanoa”.

Sen perusteella Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Kosovo, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki ovat turvapaikkahakemuksia käsiteltäessä turvallisia alkuperämaita. Niiden kansalaisten hakemukset suojelusta voidaan käsitellä nopeutetussa menettelyssä.

Valiokunnan pöytäkirjan mukaan Rkp:n Eva Biaudet esitti vihreiden Johanna Karimäen kannattamana, että Suomi vastustaisi esitystä turvallisten maiden listasta ja Turkin kohtelemisesta turvapaikanhakijoille turvallisena maana.

– Emme näe että sellainen lista tukee turvapaikkaprosessia millään tavoin, koska pakolaisstatuksen arviointi joka tapauksessa tapahtuu yksilöllisten olosuhteiden perusteella. Yhtäkään maata ei tule automaattisesti pitää turvallisena, Eva Biaudetin vastaehdotuksessa todettiin.

– Lista joka antaa joillekin maille yleisen statuksen turvallisena lähtömaana heikentää fundamentaalisella tavalla turvapaikan hakijan oikeudet oikeudenmukaiseen ja tehokkaaseen turvapaikkaprosessiin, koska listat monesti näyttävät johtavan suhteettoman raskaaseen todistustaakkaan turvapaikanhakijalle jotka ovat lähtöisin juuri näistä maista.

Entisen vähemmistövaltuutettu Eva Biaudetin mukaan listaus muuttaa Suomen vallitsevaa käytäntöä Turkin osalta. Hänen mukaansa tämä ”sisältää merkittäviä riskejä, koska Turkin ihmisoikeustilanne on vaihteleva eikä maata voi pitää turvallisena kaikille kansalaisilleen”.

– Myös ns. paperittomien siirtolaisten perus- ja ihmisoikeuksien turvaaminen tulee olla kaikkien toimenpiteiden perusteena, Biaudet totesi.

Hänen esityksensä hävisi Sdp:n Tytti Tuppuraisen esitykselle äänin 7-4, kun 13 edustajaa äänesti tyhjää. Tämän jälkeen valiokunnan puheenjohtajan pohjaehdotus valtioneuvoston kantaan yhtymisestä voitti Tuppuraisen esityksen äänin 17-8.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)