Verkkouutiset

Ulkoministerin mukaan ”ei näkyvissä Venäjän vastaantuloa”

Erkki Tuomioja ei näe Ukrainan konfliktissa vielä kehitystä, joka mahdollistaisi maatalousviennin pakotteiden purkamisen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Heikki Autto (kok.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että suomalaisen maatalousviennin pysähtyminen Venäjälle aiheuttaa monilla tiloilla suuren hädän.

– Tässä keskustelussa on oppositionkin syytä muistaa, että ei pakotteita asettanut Suomi eikä edes EU. EU asetti pakotteita Venäjän eliitille, ja mitä Venäjä teki: Venäjä asetti vastapakotteita. Ennen kaikkea omille kansalaisilleen, jotka jäävät ilman eurooppalaisia maataloustuotteita, pakotteita suomalaisille ja eurooppalaisille viljelijöille, Heikki Autto totesi.

Heikki Autto kysyi ulkoministeri Erkki Tuomiojalta (sd.), onko Venäjän politiikassa lientymisen merkkejä ”jotta tämä omaa kansaansa ja tavallisia eurooppalaisia kurittava politiikka saataisiin sellaiseen malliin, että myös maataloustuotteiden vienti saataisiin uudelleen käyntiin”.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan vastauksen mukaan pakotteet eivät ole itsetarkoitus, vaan tarkoituksena on tukea poliittisen ratkaisun etsimistä ja saavuttamista Ukrainan konfliktin lopettamiseksi ”tavalla joka kunnioittaa Ukrainan itsenäisyyttä”.

Tuomioja kertoi EU:n ulkoministereiden keskustelleen viimeksi maanantaina.

– Totesimme, että ei ole tällä hetkellä edellytyksiä pakotteiden purkamiseen, koska ei ole näkyvissä sellaista vastaantuloa Venäjän puolelta Minskin sopimusten täytäntöön panemiseksi, Erkki Tuomioja sanoi.

Ulkoministerin mukaan tähän ollaan luonnollisesti valmiita heti kun mahdollisuudet ovat olemassa.

– Pakotteiden kustannukset kaikille – mutta ennen kaikkea Venäjälle – kasvavat, vaikka mitään uusia päätöksiä ei tehdä. Vaikutukset ovat kasaantuvia.

– Senkin vuoksi on toivottavaa, että tähän löytyisi se ratkaisu, mutta avaimet ovat pääosin Moskovassa. Niitä on toki muuallakin – meidän täytyy myös katsoa että Ukraina tekee osuutensa, samoin kuin itse EU, mutta tällä hetkellä ei ole näköpiirissä vielä sellaista kehitystä joka tämän purkamisen mahdollistaisi, Tuomioja totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)