Verkkouutiset

”Tulli sai taas turpiin” – autoveroja takaisin 60 000 suomalaiselle

Korkein hallinto-oikeus on ratkaissut merkittävän autoverotapauksen autontuojien hyväksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tulli sai taas turpiinsa, autontuojaa tapauksessa edustanut juristi Petteri Snell toteaa Verkkouutisille.

Hänen mukaansa tullin itsepäisyys kostautui. Snellin mielestä tapaus oli EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisujen perusteella selvä.

KHO päätti asiassa niin kutsutun historiallisen veroprosentin soveltamisesta. Käytännössä tällä tarkoitetaan sitä, ettei toisesta jäsenvaltiosta tuodusta ajoneuvosta saa EU-oikeuden nojalla kantaa enempää veroa kuin mitä vastaavan jo Suomen markkinoilla olevan ajoneuvon arvoon sisältyy. Veroprosentti ei siis voi ylittää ajoneuvoon ensirekisteröintihetkellä sovellettua prosenttia.

Tapauksessa valittaja oli tuonut vuonna 2009 Suomeen vuonna 2002 ensirekisteröidyn ajoneuvon. Ajoneuvoa verotettiin vuonna 2009 voimassa olleen autoverolain mukaisesti ja sen veroprosentiksi määrättiin 42,60.

Vuonna 2002 ajoneuvon veroprosentti oli kuitenkin huomattavasti pienempi. Vastaavan Suomen markkinoilla olevan ajoneuvon arvoon sisältyvä veron osuus katsottiin siten merkittävästi tuontiautosta kannettua veroa pienemmäksi. Näin ollen vero oli EU-oikeuden nojalla tuontiautoa syrjivä.

Petteri Snell laskee päätöksen tarkoittavan, että jopa noin 60 000 suomalaista saa takaisin maksamiaan autoveroja. Veroja on hänen mukaansa palautettava keskimäärin 1 000 euroa autolta. Se tarkoittaa siis kokonaisuudessaan 60 miljoonan euron lovea valtion kassaan.

Joidenkin suuripäästöisten autojen kohdalla veromuutos voi olla useita tuhansia euroja.

Snell tunnetaan erityisesti merkittävistä autoverotapauksista. Hän edusti valittajaa EU-tuomioistuimeen 2000-luvun alussa edenneessä tunnetussa Siilin-tapauksessa, jossa Suomessa autoverosta vuosia kannettu niin kutsuttu elv eli ei-arvonlisävero todettiin EU-oikeuden vastaiseksi. Sen seurauksena kymmenettuhannet suomalaiset saivat takaisin EU-oikeuden vastaisesti perittyjä veroja.

– Autoveron muutoksenhakuaika on kolme vuotta päätöstä seuraavan kalenterivuoden alusta. Tämä tarkoittaa, että vuonna 2011 tehdyt autoveropäätökset vanhenevat vuoden lopussa. Kehotan siksi kaikkia historiallisen veroprosentin kohdalla väärin kohdeltuja valittamaan ennen ajan umpeutumista, Snell sanoo.

Tullin käytäntö muuttuu

Tulli ilmoitti päätöksen jälkeen tiedotteessaan, että se valmistelee korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun edellyttämät muutokset ja toimintaohjeet autoverotukseen.

Käytettyjen henkilöautojen verotuksessa käyttöönotettavat vertailuveroprosentit ja niiden perusteet tullaan julkaisemaan tullin Internet-sivuilla.

Ratkaisun edellyttämien muutosten johdosta käytettyjen ajoneuvojen verotusten käsittelyajat voivat pidentyä lähiviikkojen aikana. Tulli tiedottaa toimenpiteistä tarkemmin vuoden alussa.

”KHO:n tuore päätös tarkoittaa sitä, että joidenkin käytettynä tuotavien autojen verotuksessa ei voida soveltaa voimassa olevan lain mukaista veroprosenttia”, tullista todetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)