Verkkouutiset

Suomessa satoja vaarallisia kemikaaleja käsitteleviä laitoksia

Suomessa on satoja vaarallisia kemikaaleja käsitteleviä ja varastoivia laitoksia, joiden on varauduttava kemikaalionnettomuuksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on laatinut yhdessä sisäministeriön pelastusosaston kanssa oppaan, jossa kerrotaan kemikaalilaitosten yhteistoimintavelvoitteista ja hyvistä käytännöistä onnettomuuksien ehkäisyssä.

Taustalla on huoli siitä, että teollisuusalueilla onnettomuus saattaa levitä laitokselta toiselle ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa suuronnettomuuden.

Tukes on laatinut listan teollisuusalueista, joissa tulee erityisesti varautua onnettomuuden leviämisriskiin. Suomessa on 14 tällaista ns. dominoaluetta 11 paikkakunnalla.

Viime vuonna voimaan tullut asetus vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin valvonnasta velvoittaa toisiaan lähellä sijaitsevia kemikaalilaitoksia yhteistyöhön onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Tukes ja sisäministeriön pelastusosasto ovat laatineet uusien säädösten pohjalta oppaan Kemikaalilaitosten yhteistoiminta onnettomuuksien ehkäisemiseksi.

Oppaassa kerrotaan kemikaalilaitosten velvoitteista ja niihin liittyvistä hyvistä käytännöistä. Kemikaalilaitosten on esimerkiksi tiedotettava toisilleen onnettomuusvaaroista ja otettava toisten laitosten onnettomuusvaarat huomioon turvallisuusselvityksissään, turvallisuusjohtamisessaan sekä sisäisessä pelastussuunnitelmassaan.

Säädökset velvoittavat kemikaalilaitoksia tekemään yhteistyötä myös yleisölle tiedottamisessa sekä tietojen antamisessa pelastusviranomaisille ulkoisen pelastussuunnitelman laatimista varten. Laitosten täytyy lisäksi järjestää yhteisiä suuronnettomuusharjoituksia pelastuslaitoksen kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)