Verkkouutiset

Suomessa tuberkuloosi vähenee, maailmalla tautiin sairastuu ja kuolee yhä enemmän

Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan vuonna 2015 tuberkuloosiin sairastui 10,4 miljoonaa ihmistä ja 1,8 miljoonaa kuoli tautiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n alueella tuberkuloosiin sairastui samana vuonna 60 000. Tuberkuloosiin kuolee enemmän ihmisiä kuin mihinkään muuhun infektiotautiin. Erityisen ”tappava” on yhtäaikainen tuberkuloosi- ja HIV-infektio.

Suomessa tuberkuloositapausten määrä on vähentynyt. Viime vuonna todettiin 231 uutta tapausta. Puolet näistä todettiin muualla kuin Suomessa syntyneillä ja potilaiden keski-ikä oli 50 vuotta. Sairastuneista kuusi oli lapsia.

Lääkkeille vastustuskykyisten tuberkuloositapausten määrä on lisääntynyt. Viime vuoden aikana Suomessa todettiin kuusi monilääkeresistenttiä tuberkuloosibakteeria (MDR-TB), joista yksi oli erittäin laajasti lääkeresistentti (XDR-TB).

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan turvapaikanhakijoiden osuutta kaikista tuberkuloositapauksista ei pystytä luotettavasti arvioimaan. Kaikki tuberkuloositapaukset ilmoitetaan tartuntatautirekisteriin, mutta tietoa henkilön maahanmuuton taustasta ei kirjata.

Viime vuonna tuberkuloosiin sairastuneista 38:lla ei ollut suomalaista henkilötunnusta, ja näistä valtaosa on todennäköisesti turvapaikanhakijoita.

MDR-TB:n hoitokustannukset ovat huomattavasti kalliimmat kuin lääkeherkän tuberkuloosin. Yhden sairastuneen lääkehoito maksaa noin 120 000 euroa kahden vuoden ajalta. XDR-TB:ssä hoidon hinta on huomattavasti tätäkin kalliimpaa.

Maailman tuberkuloosipäivää vietetään perjantaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)