Verkkouutiset

Amerikkalaislehti: Suomen perussuomalaiset ovat trumpismia

Perussuomalaiset ovat The Atlanticin mukaan esimerkki kansallispopulistisesta trumpismi-ilmiöstä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amerikkalaisjulkaisu The Atlantic toteaa Kansainvälinen trumpismin leviäminen -artikkelissaan Suomen perussuomalaisten olevan esimerkki maailmalla leviävästä ilmiöstä, jota julkaisu kutsuu trumpismiksi. Se on julkaisun mukaan kansallispopulistinen, protektionistinen, auktoriteetti-, asiantuntija-, globaali- ja ennen kaikkea maahanmuuttovastainen liike, joka ylläpitää ”me vastaan ne” -tyyppistä ajattelua.

”Suomella on oma populistinen herätyksensä – ja sitä johtavat ihmiset ovat jo hallituksessa”, The Atlantic toteaa.

”Trumpismi oli olemassa jo kauan ennen kuin Donald Trump ratsasti ympäri poliittista areenaa luvaten kansallista menestystä, pihvejä, vettä ja viiniä. Amerikkalainen liikemies ratsastaa aallolla, joka on kasvanut Yhdysvalloissa ja Euroopassa jo vuosikymmeniä”.

The Atlanticin mukaan edellä mainittuja ajatusmalleja ja arvoja kannattavia puolueita on syntynyt ympäri Eurooppaa. Julkaisu huomauttaa, että 2000-luvun alussa perussuomalaisten kannatus Suomen eduskuntavaaleissa oli noin prosentin verran, mutta vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kannatus oli noussut jo 18 prosenttiin.

”Syyt trumpismin taustalla ovat (joka puolella) samanlaisia: globalisaation negatiiviset vaikutukset, taloudellinen ahdistuneisuus, lamauttavat keskitason palkat, Syyrian, Libyan ja muiden valtioiden mureneminen ja tästä seurannut pakolaisvirta”.

”Mutta Suomen talous ei ole koskaan toipunut 2008 talouskriisistä. Nokian lasku, kerran yksi maan suurimmista yhtiöistä, oli isku vatsaan. Ja Suomi on kärsinyt lamasta naapurin Venäjällä. Monet suomalaiset tuntevat jääneensä jälkeen tai syrjään”.

The Atlanticin mukaan Britannian kansanäänestyksen tulos EU-erosta ”saattaa pohjustaa tietä Fixitille”, Suomen EU-erolle. Julkaisun mukaan perussuomalaiset on ehdottanut kansanäänestyksen järjestämistä Suomen EU:ssa pysymisestä vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen.

Julkaisu viittaa tuoreeseen suomalaiseen kyselyyn, jonka mukaan suurin osa suomalaisista äänestäisi EU:ssa pysymisen puolesta, mutta huomattava 44 prosenttia kuitenkin uskoo, että Suomi voisi paremmin EU:n ulkopuolella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)