Verkkouutiset

Mehiläiset voivat jopa kaksinkertaistaa sadon heikkona marjavuonna

Tutkimuksen mukaan marjasato voi parantua, kun tarhamehiläisten pesiä sijoitetaan metsiin tai puihin ripustetaan keinopesiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Luonnonvarakeskuksen ja Kainuun ELY-keskuksen tutkimuksen mukaan mustikan satoisuutta voidaan lisätä parantamalla pölyttäjähyönteisten olosuhteita.

– Keinopesistä on apua, mikäli marjamailla ei ole luonnostaan pesäpaikkoja kuten kuollutta puuta pölyttäjille, kertoo tutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa.

Peltolan mukaan hyville mustikkamaille kannattaa jättää hakkuutähdekasoja ja lahoavaa puuta pölyttäjähyönteisille sopiviksi elinympäristöiksi.

Puihin voi myös ripustaa keinopesiä. Niitä valmistetaan poraamalla lehtipuulankkuun tai -pölkkyyn noin 10 senttiä syviä reikiä, joiden halkaisija on 4–8 milliä.

– Maanomistajalta pitää kysyä lupa ennen kuin vie keinopesiä maastoon, Peltola muistuttaa.

Tarhamehiläisten ja puihin ripustettavien keinopesien vaikutusta mustikkasatoihin tutkittiin vuosina 2011–2013 Rovaniemen seudulla.

Hyvinä satovuosina tarhamehiläisillä ei ollut Peltolan mukaan juuri vaikutusta mustikkasadon määrään, mutta heikkona satovuonna 2011 koealan sato pystyttiin tarhamehiläisten avulla parhaimmillaan kaksinkertaistamaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)