Verkkouutiset

TS: Terveyskeskusten hoidon kiireluokittelut yhtenäistetään

Terveyskeskusten ajanvarauksissa on käytössä erilaisia kiireellisyyden luokittelujärjestelmiä. Ne yhtenäistetään potilasturvallisuuden takaamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun Sanomat kertoo sunnuntaina, että hoitajat saavat nykyistä yhtenäisemmät ohjeet, jotta hoidon tarve ja kiireellisyyden arviointi muodostuisi yhdenmukaisemmaksi koko maassa. Tämän lisäksi huomiota kiinnitetään potilasturvallisuuteen, jonka toivotaan lisääntyvän yhtenäisten toimintatapojen myötä.

Ohjeistuksella on tarkoitus taata ensiarviota tekevien hoitajien riittävä koulutus. Lisäksi lehden tietojen mukaan päivystykset saavat käyttöönsä potilaiden oireisiin ja ikään pohjautuvia tarkistuslistoja.

Suomen päivystyksissä ja terveyskeskusten ajanvarauksissa on tällä hetkellä käytössä erilaisia kiireellisyyden luokittelujärjestelmiä. Yleisin niistä on ABCDE. Tässä A tarkoittaa kiireellisintä ja E kiireettömintä potilasta.

Lehti kertoo, että kiireellisyysluokitteluiden erilaisuuteen ovat vuoden sisällä kiinnittäneet huomiota niin Valvira, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, eduskunnan oikeusasiamies sekä useat ylilääkärit.

– Suomessa periaatteessa kuka tahansa voi keksiä kiireellisyysluokittelun ja ottaa sen käyttöön. Esimerkiksi ABCDE-luokittelu voi tarkoittaa melkein mitä tahansa eri puolilla Suomea, sanoo terveyskeskusten kiireellisyysluokituksista väitellyt päivystysylilääkäri Jarmo Kantonen Turun Sanomille.

Ohjeet valmistelee sosiaali- ja terveysministeriö.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)