Verkkouutiset

”Ei Trumpia tai Hakkaraista äänestävä ole mikään tietämättömyytensä passiivinen uhri”

Ihmisten syyttäminen tyhmäksi on Liberan toiminnanjohtajan mielestä älyllisesti laiskaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liberan Heikki Pursiainen kirjoittaa ajatuspajan sivuilla ihmisten tyhmyydestä. Hänen mukaansa toisten tyhmiksi ja tietämättömiksi valittelu on Brexitin, perussuomalaisten, ulkomaalaisvihan ja Donald Trumpin vuoksi nyt tavallistakin suositumpaa.

Pursiaisen mielestä yhteiskunnallisten ongelmien selittäminen muiden typeryydellä on epä-älyllistä ja pikkuisen epämiellyttävää. Hän ei suostu uskomaan ihmisten olevan pohjimmiltaan tyhmiä ja sanoo ongelmien selittämistä muiden tyhmyydellä laiskaksi ajatteluksi.

– Se on hyvin läheistä sukua ajatusmallille, jossa köyhien ongelmat nähdään ihmisten ominaisuuksista johtuviksi tai kehitysmaiden vaikeuksia selitetään paikallisella ”kulttuurilla”.

Heikki Pursiainen huomauttaa, että paremmin mielestään tietävien ratkaisu usein on, että täytyy vain kärsivällisesti opettaa tietämättömämpiä, jotta nämä näkevät valon.

– Viisas yhteiskunnallinen ajattelija lähestyy asiaa aivan päinvastaisesta suunnasta. Hän ajattelee asiaa kuin taloustieteilijä. Taloustieteilijän ensimmäinen ajatus on, että myös ”väärin” käyttäytyvät ihmiset ovat ihan fiksuja ja muutenkin aika samanlaisia kuin itse on. Se pakottaa etsimään syitä ihmisten käyttäytymiseen muualta kuin siitä, että he nyt vaan ovat erilaisia, siis tyhmempiä kuin minä. Se pakottaa kysymään, tekisikö itse samoin, jos kohtaisi samat huolet, rajoitteet ja olosuhteet kuin nämä ihmiset.

– Uskon, että jos populismia halutaan ymmärtää, lähestymistavan täytyy olla tämä. On selvitettävä miksi muuten täysin järkevästi käyttäytyvät ihmiset haluavat äänestää Trumpia tai Teuvo Hakkaraista. Nämä ihmiset eivät ole oman tietämättömyytensä ja tyhmyytensä passiivisia uhreja, Heikki Pursiainen kirjoittaa.

Hänen mukaansa suurin osa ihmisistä, myös esimerkiksi populistiliikkeiden kannattajista, on aika fiksuja ja pärjääviä – heidän sivuuttamisensa tyhminä tai hitaasti käyvinä on epä-älyllistä.

– Ihmisten tyhmyyden pitää olla myös uskomattoman laajaa, jotta Brexit, Trump tai populistipuolueiden kannatus voitaisiin selittää sillä. Pidän tyhmyyden määrävaihteluun perustuvaa selitystä aika ajoin toistuville populismin ja ääriajattelun lisääntymiselle aika epäuskottavana.

Tyhmyyteen perustuva selitysmalli ei Liberan toiminnanjohtajan mielestä rohkaise etsimään ratkaisuja ongelmiin eikä suhtautumaan empaattisesti omasta mielestä väärin ajattelevien huoliin.

– Samoin se johtaa näkemään muut ihmiset passiivisina holhokkeina, jotka eivät ole vastuussa itsestään ja valinnoistaan. Tällainen suhtautuminen on tietenkin omiaan syventämään juopaa eliitin ja tyhmänä pidetyn kansan välillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)