Verkkouutiset

Uusi laki astuu voimaan: Puolustusvoimat voi jatkossa auttaa toista valtiota voimakeinoin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vahvistanut uuden lain kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti keskiviikkona lait puolustusvoimista annetun lain, aluevalvontalain ja asevelvollisuuslain muuttamisesta. Lait tulevat voimaan heinäkuun alusta.

Samaan aikaan vahvistettuun lainsäädäntökokonaisuuteen kuuluvat myös uusi laki kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta sekä sisäministeriön hallinnonalan kansainvälistä toimintaa koskevat lainsäädäntömuutokset.

Uuden lainsäädännön tavoitteena on puolustusministeriön tiedotteen mukaan erityisesti EU:n yhteisvastuulausekkeen ja keskinäisen avunannon lausekkeen mukaisten velvoitteiden täytäntöönpano ja sen varmistaminen, että Suomella on tarkoituksenmukainen valmius avun antamiseen ja vastaanottamiseen.

Avun antaminen ja vastaanottaminen

Puolustusministeriö voi jatkossa ulkoasiainministeriötä kuultuaan pyytää puolustusvoimien toimialaan kuuluvaa apua toiselta valtiolta, EU:lta tai kansainväliseltä järjestöltä, jollei kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta annetussa laissa muuta säädetä. Aluevalvontaa varten puolustusvoimat voi pyytää toisen valtion sotilasviranomaisen tukea.

Puolustusvoimien osallistumista kansainvälisen avun antamiseen on muutettu siten, että avun antaminen laajemminkin kuin vain toisen Suomen viranomaisen tukemiseksi on mahdollista.

Puolustusvoimien toimialaan kuuluvaa apua voidaan jatkossa antaa toiselle valtiolle, EU:lle tai kansainväliselle järjestölle.

Myös laissa olevat rajoitukset avun antamisesta vain kalustolla, materiaalilla tai asiantuntija-avulla on poistettu. Avun antamisessa on siis jatkossa oikeus käyttää myös voimakeinoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)