Töitä turvapaikanhakijoille? – Vantaan Sanomat: tältä alalta vapautumassa 45 000 paikkaa

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajan Tarmo Pipatin mukaan rakennusalalla on edessä työvoimapula.

  • LKS 20160115 - Rakennustyömaa Jätkäsaaressa Helsingissä 15. tammikuuta 2016. LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    Rakennustyömaa Jätkäsaaressa Helsingissä.

    ()

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo Vantaan Sanomille, että Suomeen tarvitaan seuraavan kymmenen vuoden aikana noin 45 000 uutta rakennusalan työntekijää.

Hänen mukaansa ratkaisu tulevaan työvoimapulaan voisi löytyä aikuiskoulutuksesta ja maahanmuuttajista.

”Meillä on pitkä kokemus ulkomaalaisista rakennusalan työntekijöistä ja osaamista heidän perehdyttämiseen. Kaiken lisäksi kokemukset ovat olleet hyviä”, Pipatti toteaa.

Pipatin mukaan nyt pitäisi kehittää koulutusta, jolla myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voidaan nopeasti perehdyttää työhön ja yhteiskuntaan.

”Kolmivuotinen ammatillinen koulutus on pitkä. Sen lisäksi tarvitaan lyhyempiä kursseja”, hän sanoo.

Lyhytkestoisia koulutuksia ovat Pipatin mukaan muun muassa yritysten ja koulutusorganisaatioiden yhteistyönä järjestettävät kurssit, joissa valtio on rahoittajana yritysten apuna.

Koulutusta on jo nyt tarjolla runsaasti

”Koulutusoppaita on englanniksi, viroksi ja venäjäksi. Ne voidaan hyvin kääntää myös esimerkiksi arabiaksi”, Pipatti toteaa.

Hänen mukaansa uusi työvoima auttaa myös väestön ikääntymisestä seuraavan kestävyysvajeen paikkaamisessa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.