Verkkouutiset

Toimeentulotukea saaneiden määrä kasvaa jälleen – 7 prosenttia väestöstä

Toimeentulotukea saavien kotitalouksien ja henkilöiden määrä lisääntyi viime vuonna 2,9 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vuosina 2010−2012 toimeentulotukea saavien määrä väheni.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuonna toimeentulotukea myönnettiin 245 765 kotitaloudelle ja 381 851 henkilölle. Toimeentulotukea saavista kotitalouksista uusia kotitalouksia oli 29,1 prosenttia. Väestöstä 7,0 prosenttia sai toimeentulotukea.

Vuonna 2013 toimeentulotukea saavien yksinasuvien miesten kotitalouksien osuus oli 13,8 prosenttia ja yksinasuvien naisten osuus 8,4 prosenttia kaikista vastaavista kotitalouksista.

Yksinhuoltajamiesten osalta osuus oli 16,4 prosenttia ja yksinhuoltajanaisten osalta 25,9 prosenttia vastaavista kotitalouksista. Sen sijaan kahden vanhemman ja lapsien kotitalouksista 4,9 prosenttia ja lapsettomista pariskunnista vain 2,0 prosenttia sai toimeentulotukea.

Toimeentulotuen kokonaismenot olivat viime vuonna 736,3 miljoonaa euroa, missä oli reaalista lisäystä edellisvuodesta 3,2 prosenttia.

Tätä tukea saaneiden kotitalouksien keskimääräinen tuki oli viime vuonna 2 975 euroa ja tuen keskimääräinen kesto puoli vuotta.

Toimeentulotuen kokonaismenot ovat lisääntyneet reaalisesti 2000-luvulla 37 prosenttia, vaikka tukea saavien kotitalouksien määrä on samalla aikavälillä vähentynyt kymmenen prosenttia.

– Toimeentulotuen asiakas- ja menokehitys heijastaa asumiskustannusten nopeaa kasvua, työttömyyskehitystä ja pitkäaikaistyöttömien osuuden lisääntymistä toimeentulotuen asiakkaiden joukossa. Toimeentulotulotuki onkin muodostunut saajilleen yhä pitkäaikaisemmaksi tukimuodoksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Hakemusten käsittely nopeutunut

Toimeentulotukihakemusten käsittelyssä noudatetaan aiempaa paremmin laissa määrättyjä käsittelyaikoja. Kuluvan vuoden lokakuussa lakisääteinen seitsemän päivän käsittelyaika ylittyi 6,2 prosentissa toimeentulotukihakemuksista. Huhtikuussa käsittelyaika ylittyi 8,9 prosentissa toimeentulotukihakemuksista.

Käsittelyajat ylittyivät edelleen erityisesti kaupunkimaisissa kunnissa.

Toimeentulotuen hakemusten käsittelyaikoja on seurattu vuoden huhtikuussa ja lokakuussa. Molempina ajankohtina kunnat saivat käsiteltäväkseen noin 145 000 toimeentulotukihakemusta. Kiireellisten hakemusten osuus oli noin 11,5 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)