Verkkouutiset

Kimmo Tiilikainen: Saimaannorppien kanta kasvaa suojelustrategian mukaisesti

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk,) kannustaa vesialueen omistajia tekemään sopimuksia kalastusrajoituksista saimaannorpan suojelemiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kimmo Tiilikainen otti kantaa saimaannorpan suojeluun ja osallistui saimaannorpan pesäkinosten tekemiseen Saimaan Pihlajavedellä Sulkavalla tiistaina.

Hän kannustaa vesialueen omistajia tekemään sopimuksia kalastusrajoituksista saimaannorpan suojelemiseksi. Sopimusten tarjoaminen kalaveden omistajille alkoi tiistaina.

Tiilikaisen mukaan saimaannorpan suojelu varmistetaan yhdessä paikallisten tahojen kanssa, mikä on myös hallitusohjelmaan kirjattu tavoite.

– Norppakanta kasvaa suojelustrategian mukaisesti ja norppa on levittäytynyt laajemmin takaisin vanhoille esiintymisalueilleen. Sopimusten tekemistä suositellaankin todettujen pesintöjen perusteella aikaisempaa suuremmalle alueelle ja sopimustarjoukset lähtevät nyt entistä useammalle, että myönteinen kehitys voi jatkua, toteaa Tiilikainen ministeriön tiedotteessa.

Vanhat kalastusrajoitussopimukset päättyivät vuoden vaihteessa. Aiemman 2 000 neliökilometrin verkkokalastuskiellon sijaan uusi tavoitealue on saimaannorpan ja kalastuksen seurantaryhmän esityksen mukaan laajuudeltaan 2 600 neliökilometriä.

Tavoitteen toteuttamiseksi Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus postittaa tänään 320 sopimustarjousta kalaveden omistajille. Kaikki alueen osakaskunnat, joiden yhteystiedot ovat tiedossa, saavat sopimustarjouksen helmikuun alkupuolella.

Ympäristöjärjestö WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen ihmettelee, että kuuttien elämän suurinta uhkatekijää, verkkokalastusta, ei haluta rajoittaa koko heinäkuun ajaksi, Näin autettaisiin kuutteja pysymään hengissä siihen asti, kun niiden elämänkokemus ja voimat ovat karttuneet.

Lisäksi verkkokalastuksen salliminen heinäkuussa on hänen mielestään hallitusohjelman vastainen.

– Hallitusohjelmaan on kirjattu, että varmistetaan saimaannorpan suojelu yhdessä paikallisen väestön ja tahojen kanssa. Sekä Etelä-Savon maakuntaliiton kyselyssä että WWF:n teettämästä gallupissa selkeä enemmistö Saimaan alueen asukkaista tukee sitä, että verkkokieltoa tulee jatkaa heinäkuun loppuun asti, Luukkonen kertoo WWF:n tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)