Verkkouutiset

Työryhmä pohtimaan tiedustelutoiminnan valvontaa

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan lainsäädäntöä, joka on tarpeen siviili- ja sotilasviranomaisten tiedustelutoiminnan valvonnan järjestämiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työryhmän asettaminen on osa meneillään olevaa ja hallitusohjelmaan pohjaavaa tiedustelulainsäädännön valmistelua, joka on vireillä oikeus-, sisä- ja puolustusministeriöissä.

Ryhmän toimeksiannon mukaan valvontajärjestelmä muodostuu sekä parlamentaarisesta valvonnasta että laillisuusvalvonnasta vastaavasta viranomaisvalvonnasta. Valvontajärjestelmän pitää täyttää vaatimukset valvonnan tehokkuudesta ja riippumattomuudesta. Valmistelussa on otettava huomioon Suomen kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet samoin kuin Euroopan unionin oikeusjärjestyksen velvoitteet.

Työryhmän ehdotuksen on määrä valmistua helmikuun 2017 loppuun mennessä.

Puolustusministeriön työryhmän valmisteltavana on ehdotus sotilastiedustelua koskevaksi lainsäädännöksi, jonka tavoitteena on parantaa tiedonhankintaa puolustusvoimien tehtäviin liittyvistä kansainvälisistä uhista.

Sisäministeriön työryhmä puolestaan valmistelee siviilitiedustelua koskevaa lainsäädäntöä, jonka tarkoitus on luoda säädösperusta ulkomaan henkilötiedustelulle, tietojärjestelmätiedustelulle ja tietoliikennetiedustelulle.

Näiden hankkeiden määräaika päättyy vuodenvaihteessa.

Oikeusministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä luovutti viime viikolla ehdotuksensa perustuslain tarkistamiseksi siten, että tavallisella lailla voitaisiin säätää tarpeellisiksi katsottavien edellytysten täyttyessä kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi välttämättömistä rajoituksista luottamuksellisen viestin salaisuuden suojaan.

Lue myös: Perustuslakiin ehdotetaan viestisuojan rajoitusta koskevaa muutosta

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)