Verkkouutiset

Antti Kaikkonen: Kaikki tunnustavat tiedustelulainsäädännön uudistamistarpeen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan yksikään ryhmä ei poissulje lainsäädännön läpiviemistä tällä vaalikaudella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskuntaryhmät tapasivat tänään keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen kutsusta ja keskustelivat tiedustelulainsäädännöstä.

– Voi sanoa, että kaikki tunnistavat ja tunnustavat tiedustelulainsäädännön uudistamisen tarpeen, Kaikkonen kertoi tiedotusvälineille eduskunnassa tapaamisen jälkeen.

Perusteita uudistamiselle ovat Kaikkosen mukaan muun muassa terrorismin torjunta ja vieraiden valtioiden vakoilu.

Kaikkosen mukaan asiasta käytiin ryhmien välillä hyvässä ja rakentavassa hengessä keskustelu.

– Mikään ryhmä ei tunnu kategorisesti sulkevan pois sitä vaihtoehtoa, että lait vietäisiin läpi jo tällä vaalikaudella, mutta halutaan kuitenkin katsoa sisältöä vielä tarkemmin.

Lakien hyväksyminen tällä vaalikaudella kiireellisellä menettelyllä edellyttää viiden kuudesosan määräenemmistöä eli 167 kansanedustajaa, koska tiedusteluvaltuudet heikentäisivät perustuslain turvaamaa yksityiselämän suojaa.

– Lainvalmistelu on kesken ja kun yksityiskohdat kirkastuvat, on aika ottaa kantaa siihen, voidaanko lait viedä läpi jo tällä vaalikaudella, Kaikkonen sanoi.

Ei hallitus–oppositio-asetelmaa

Lainvalmistelua jatketaan hallituksen johdolla, mutta oppositioryhmiä kuullaan Kaikkosen mukaan herkällä korvalla. Ryhmänjohtajat kokoontuvat tiedustelulain vuoksi vielä syksyn mittaan.

Parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) sanoi, että lainvalmistelu tapahtuu ministeriöiden johdolla, mutta seurantaryhmässä käydään läpi lain sisältöä.

Töllin mukaan asiassa ei ole hallitus–oppositio-asetelmaa. Seurantaryhmän kautta koko eduskunta pidetään ajantasalla tiedustelulainsäädännöstä.

Ensin sisältö, sitten käsittelyjärjestys

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan tiedustelulainsäädännöstä käytiin rakentava keskustelu. Tapaamisessa kävi ilmi, että hallituksen esitys tulee vasta ensi vuoden puolella.

– Itse esitin toiveen, että tämä väliaika käytettäisiin hyödyksi. Ryhmät jatkaisivat yhteistyötä ja kävisivät myös tätä sisältöä läpi.

Lindtman toisti SDP:n kannan, että ensin täytyy päästä sisällöstä yhteisymmärrykseen ja sen jälkeen katsotaan käsittelyjärjestys eli onko edellytyksiä kiireelliselle menettelylle.

Tiedustelulakeja ei voida hyväksyä kiireellisessä käsittelyjärjestyksessä ilman SDP:n tukea. SDP:llä on 35 kansanedustajaa, ja määräenemmistöön tarvitaan 167 kansanedustajaa 200:sta.

– Suomeen tarvitaan ajantasainen tiedustelulainsäädäntö, jossa turvallisuusnäkökohdat ja kansalaisten perusoikeudet on sovitettu yhteen, Lindtman sanoi ja väisti kysymyksen, onko SDP valmis hyväksymään kiireellisen menettelyn.

Tiedustelulait on tarkoitus antaa eduskunnalle tammikuussa. Yhteenvedot siviili– ja sotilastiedustelulakia ja tiedustelun valvontaa koskevien muistioiden lausuntokierroksella saamasta palautteesta julkaistiin eilen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)