Verkkouutiset

Yhä useampi suomalainen tinkii perustarpeista ja pelkää ruuan loppuvan

Yhä useampi suomalainen kertoo joutuneensa tinkimään rahan puutteen vuoksi ruuasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Samoin on kasvanut niiden osuus, jotka ovat pelänneet ruuan loppuvan, ennen kuin on rahaa ostaa lisää.

Tulokset selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n Alueellisessa terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa vuosina 2013–2016 kerätyistä tiedoista. Niihin on juuri päivitetty viime vuoden tulokset.

Kokemukset köyhyydestä koskevat kaikenikäisiä, mutta 54–74-vuotiaiden ryhmässä kasvu on suurinta. Vuonna 2016 ikäryhmästä 18 prosenttia vastasi joutuneensa tinkimään perustarpeista, kun vuonna 2014 vastaava luku oli 14 prosenttia.

Ruuan loppumista on pelännyt joka kymmenes 54–74-vuotias. Köyhyyskokemukset ovat edelleen selvästi yleisimpiä matalasti koulutetuilla.

Yksinäisyys lisääntynyt miehillä ja työikäisillä

Yleisesti yksinäisyyden kokemus on lisääntynyt 20–74-vuotiailla. Aikuisväestöstä noin joka kymmenes kokee itsensä yksinäiseksi.

Aikaisemmin naisilla yksinäisyyden kokemukset olivat yleisempiä kuin miehillä, mutta erot ovat kaventuneet miesten yksinäisyyden kokemisen lisäännyttyä. Yli 55-vuotiaissa itsensä yksinäiseksi kokevia on hieman muita ikäryhmiä vähemmän.

Yli 75-vuotiailla yksinäisyyden kokemukset ovat kuitenkin tasaisesti vähentyneet vuosina 2013–2016.

Väestöryhmien väliset erot ovat edelleen suuria koetussa terveydessä ja hyvinvoinnissa. Koetun terveyden koulutusryhmien väliset erot ovat 2013–2016 pysyneet lähes muuttumattomina: mitä vähemmän koulutusta, sitä huonompi kokemus omasta terveydestä on.

Myös erot elintavoissa ovat edelleen suuret. Vaikka aikuisväestön tupakointi on vähentynyt, matalasti koulutetuilla päivittäinen tupakointi on kolme kertaa yleisempää kuin korkeasti koulutetuilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)